Przejdź do głównej zawartości

Dżem z truskawkami i nektarynkami






                 Jak ja lubię zamykać owoce w słoiczkach. Jaką sprawia mi radość ten moment kiedy w szarobury dzień otwieram takie cudo i delektuje się nim przy śniadaniu, jak cudnie i miło się wtedy robi. Żeby ułatwić sobie robienie dżemu wykorzystuje wypiekacz. Nic mi się nie przypala, nie muszę stać i mieszać wystarczy że wszystko włożę, i poczekam. Oj jakie to jest wygodne :) Skorzystałam z ostatnich zbiorów truskawek, dołożyłam do nich nektarynki i syrop z czarnego bzu. Dżem wyszedł pyszny i pachnie latem :)


Składniki: 
  • 1 kg truskawek 
  • 5 nektarynek 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki syropu z czarnego bzu 
  • 1 łyżeczka pektyn albo innego środka żelującego 

Do przygotowania dżemu użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ---->> Tu


          Owoce umyj. Nektarynki obierz, wyjmij pestkę a z truskawek zdejmij szypułkę. Wszystko włóż do formy wypiekacza, zamknij i nastaw program 32, czas 2 godziny.
Do umytych i wyparzonych słoików włóż dżem, porządnie zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.






Komentarze

  1. Jaki fajny dżem! Super :) Bardzo mi się podoba.
    Ja obecnie zajadam się morelowym i jestem zadowolona.
    Widzę, że u Ciebie same pyszności. Ekstra.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny ten dżemik 😘 No i wypiekacz daje radę 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy dżem, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe dźemy, ale robie je tradycyjnie :) Kusi mnie ta maszyneria ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciekawe zestawienie! Coś czuję, że byłoby pyyyyszne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy takie domowe dżemiki z różnych owoców :) Truskawkowe zawsze mają największe wzięcie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. ale musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz