Przejdź do głównej zawartości

Placki z jagodami





                   Jak ja uwielbiam placki moje ulubione to z jabłkami, ale w sezonie jagodowym nie może zabraknąć i takich. Podane z kleksem kwaśniej śmietany, oprószone cukrem pudrem po prostu wymiatają, kwintesencja lata :) Delikatne i puszyste czyli takie jakie lubię najbardziej. A Wy lubicie placki? :D



Składniki: 

  • 200 g mąki 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego 
  • 50 ml mleka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 50-80 g jagód 
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki: cukier puder, miód, jogurt, dżem, kwaśna śmietana

             Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek i wymieszaj. Wbij jajko, wlej mleko, jogurt i porządnie połącz składniki. Na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju kładź łyżkę masy na wierzchu poukładaj jagody (ja kładłam 1 łyżeczkę na placuszek). Gdy spód placka się zarumieni przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.



Komentarze

  1. Uwielbiam takie placuszki :) Smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za takie placki dam się pokroić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widzę te placki tu, to aż nabieram ochoty, żeby je zrobić!
    To dopiero muszą być wspaniałości.
    Uwielbiam jagody. Kusisz!
    Z chęcią bym wypróbowała przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagody <3 Wczoraj zrobiłyśmy torcik z masą jagodową ale placuszki też musimy wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lato w pełni, a ja jeszcze jagód nie jadłem. :( A właśnie na placki albo kruche ciacho mam największą ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wyobrażam sobie ich smak :) Idealne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz