Przejdź do głównej zawartości

Cobbler




                Cobbler to zapiekanka z owoców schowanych po kruchym ciastem. Jest to świetny pomył na wykorzystanie już niechcianych owoców, albo kiedy dopada nas ochota na coś bardzo słodkiego. Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje 30 minut. Teraz latem kiedy mamy tyle pysznych owoców pod dostatkiem możemy dodać wszystko na co mamy tylko ochotę. A jak dodamy gałkę loda i odrobinę bitej śmietany powstanie nam deser na wypasie :D



Składniki:
  • 50 g masła 
  • 80 g mąki 
  • 20 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 nektarynki 
  • 200 g truskawek 
  • 200 g malin 

                 Mąkę, cukier i proszek wysyp na blat. Dodaj masło i wszystko razem pokrój/przemieszaj nożem. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ciasto podziel na 6-8 kawałków, delikatnie rozwałkuj i ułóż na owocach. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 20 minut. Podajemy na ciepło.



Komentarze

  1. Uwielbiam takie desery. Wygląda obłędnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pysznie wygląda.
    Mnaim, mniam.
    Apetycznie i smacznie - tak, jak lubię.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda :) Proszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie od dawna ten deser, ale nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz