Uwielbiam chałwę ze słonecznika. Tym razem żeby wzbogacić smak dodałam orzechy. Wyszła bardzo chrupiąca, pięknie pachnie i uzależnia, wciąga na maksa. Jak pewnie wiecie orzechy, pestki dyni, słonecznika zawierają dużą ilość białka, korzystnych tłuszczy, potas, witaminę A, D, B12,B6, magnez i żelazo. Chociaż jest tu dodatek cukru to i tak mamy fajny, smaczny zamiennik batonika, wafelka czy innego ciastka kupionego w sklepie. Pasuje do kawki a i dzieci też bardzo chętnie sięgną po kawałeczek chałwy.
Składniki:
- 110 g różnych orzechów
- 80 g pestek dyni
- 150 g słonecznika
- 1/2 szklanki cukru
- 50 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
Do przygotowania chałwy użyłam robota Panasonic MK-F800
Test urządzenia znajdziesz ---------->>>>>Tu
Orzechy, pestki dyni, słonecznika wsyp na sucha patelnię i podpraż. Przesyp na talerz i przestudź. Do robota włóż ostrze noża, wsyp mieszankę, zamknij pokrywę i włącz program mielenie.Miksuj dopóki orzechy i pestki będą bardzo drobno zmielone.
Do garnka wsyp cukier, sól i wlej wodę. Podgrzewaj do rozpuszczenia, nie gotuj. Syrop wlej do mieszanki i mieszaj jeszcze chwilę aż wszystko się ładnie połączy. Przełóż do niedużego pojemnika (mój miał rozmiar 18x28 cm) wyłożonego pergaminem, dociśnij łyżką i włóż do lodówki. Gdy masa stwardniej pokrój na mniejsze kawałki. Przechowuj w lodówce.
bardzo smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUuu ale boskie! Nie robiłam nigdy sama chałwy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chałwę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie chałwy. Naprawdę super!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy u mnie w domu zrobiłby furorę ;)
Mam chałwomaniaków sporo pod jednym dachem, więc pewnie TAK!
Pozdrawiam :)
Chałwy ze słonecznika jeszcze mie jadłam. Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńChałwa z ziaren i orzechów? WOW! Ale pomysł!
OdpowiedzUsuńDzisiaj wspominałam narzeczonemu, że zrobię mu chałwę.. no i masz! przypadkiem trafiam tutaj. Przypadek? :D
OdpowiedzUsuńwww.anialwowska.blogspot.com