Przejdź do głównej zawartości

Kompot z agrestem i nutką wanilii




              Półki w spiżarni pomału się zapełniają. Na targu, na którym robię zakupy jest dostępne tyle pyszności, że sama nie wiem na co się zdecydować. Głównym celem zakupów jest agrest, przetwarzam go na wiele sposobów. A najczęściej robię kompoty dla siebie, bo moja rodzina wykrzywia buzie. Tego na zdjęciu już nie ma :) Był tak dobry że został pochłonięty w ten sam dzień. Połączenie agrestu ze słodkimi jabłkami i nutką wanilii okazało się idealnym połączeniem, bardzo pysznym połączeniem. Po prostu pycha! :D   



Składniki: 
  • 500 g agrestu 
  • 4 jabłka 
  • 80 g cukru 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 200 ml wody 

Do przygotowania kompotu użyłam wypiekacza Panasonic  SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ----------->>>>Tu


             Jabłka obierz, usuń gniazda i włóż do formy. Agrest umyj, oderwij ogonki i połóż na jabłkach. Dodaj pozostałe składniki, nastaw program 33, czas 1,5 godziny. Kompot podawaj od razu, albo włóż do umytych i wyparzonych słoików.







Komentarze

  1. Bardzo apetyczny kompocik :) Agrest uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały, letni kompot <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie mi uświadomiłaś, że naprawdę dawno temu jadłam agrest!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały kompocik. Idealny wręcz na lato - dziękuje bardzo za podzielenie się nim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z wykorzystaniem automatu do chleba :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię kompotów, ale ten wariant kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam że w takim urządzeniu można przygotować kompot :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super sprzęt! Normalnie do wszystkiego :D Kompot na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :-) bardzo apetyczne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam go w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialny.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś taki wypić! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz