14.07.2017

Kompot z agrestem i nutką wanilii




              Półki w spiżarni pomału się zapełniają. Na targu, na którym robię zakupy jest dostępne tyle pyszności, że sama nie wiem na co się zdecydować. Głównym celem zakupów jest agrest, przetwarzam go na wiele sposobów. A najczęściej robię kompoty dla siebie, bo moja rodzina wykrzywia buzie. Tego na zdjęciu już nie ma :) Był tak dobry że został pochłonięty w ten sam dzień. Połączenie agrestu ze słodkimi jabłkami i nutką wanilii okazało się idealnym połączeniem, bardzo pysznym połączeniem. Po prostu pycha! :D   



Składniki: 
  • 500 g agrestu 
  • 4 jabłka 
  • 80 g cukru 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 200 ml wody 

Do przygotowania kompotu użyłam wypiekacza Panasonic  SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ----------->>>>Tu


             Jabłka obierz, usuń gniazda i włóż do formy. Agrest umyj, oderwij ogonki i połóż na jabłkach. Dodaj pozostałe składniki, nastaw program 33, czas 1,5 godziny. Kompot podawaj od razu, albo włóż do umytych i wyparzonych słoików.







11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny kompocik :) Agrest uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mi uświadomiłaś, że naprawdę dawno temu jadłam agrest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały kompocik. Idealny wręcz na lato - dziękuje bardzo za podzielenie się nim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z wykorzystaniem automatu do chleba :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię kompotów, ale ten wariant kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam że w takim urządzeniu można przygotować kompot :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprzęt! Normalnie do wszystkiego :D Kompot na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :-) bardzo apetyczne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam go w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialny.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś taki wypić! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...