Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Proste ciasto, kruche, maślane wypełnione świeżymi malinami przykryte kokosową bezą to jest towarzystwo. Prosto, smacznie, polecam :)
Składniki:
- 350 g mąki krupczatki
- 175 g masła
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 3 białka
- 80 g białego cukru
- 50 g wiórków kokosowych + garść do posypania
Foremka 36x24 cm
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Wszystko razem poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Ciasto rozłóż w foremce. Włóż do lodówki na 15 minut.
Białka ubij na sztywno następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
Na cieście rozłóż równomiernie maliny, możesz je delikatnie zgnieść. Na malinach rozłóż pianę z białek, na wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w 180*C przez 40 minut.
Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie przymierzam się do ciasta z owocami. Świetne!
OdpowiedzUsuńCoś, co z pewnością mnie zachwyci smakiem.
Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasta z owocami.
Pozdrowionka serdeczne :)
Smakowite ujęcie :)
OdpowiedzUsuńLatem, do kawy takie ciasto: pyszności :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze u mnie w tym roku tak mało malin. :c
OdpowiedzUsuńKruche z malinami to smak dzieciństwa! Pycha :)
OdpowiedzUsuńMaliny i kokos to jedno z naszym ulubionych połączeń właśnie :) Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń