30.07.2017

Kruche ciasto z malinami i kokosem








                Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Proste ciasto, kruche, maślane wypełnione świeżymi malinami przykryte kokosową bezą to jest towarzystwo. Prosto, smacznie, polecam :)



Składniki: 

  • 350 g mąki krupczatki 
  • 175 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 3 żółtka
Piana:
  • 3 białka 
  • 80 g białego cukru 
  • 50 g wiórków kokosowych + garść do posypania
 Dodatkowo 400 g malin lub słoik dżemu malinowego albo truskawkowego

Foremka 36x24 cm


             Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Wszystko razem poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Ciasto rozłóż w foremce. Włóż do lodówki na 15 minut.
             Białka ubij na sztywno następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
             Na cieście rozłóż równomiernie maliny, możesz je delikatnie zgnieść. Na malinach rozłóż pianę z białek, na wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w 180*C przez 40 minut.





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie przymierzam się do ciasta z owocami. Świetne!
    Coś, co z pewnością mnie zachwyci smakiem.
    Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasta z owocami.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Latem, do kawy takie ciasto: pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, ze u mnie w tym roku tak mało malin. :c

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruche z malinami to smak dzieciństwa! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny i kokos to jedno z naszym ulubionych połączeń właśnie :) Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...