04.07.2017

Test wypiekacza Panasonic SD-ZB2512





             Cześć! Przychodzę dzisiaj z kolejnym testem. Dzisiaj biorę na warsztat wypiekacz do chleba Panasonic SD-ZB2512.Idealny wypiekasz dla osób lubiących domowe pieczywo. Świeży chlebek o poranku czy cieple bułeczki w zimowy wieczór.





              Panel sterujący jest bardzo czytelny. Na początku wybieramy jaki chcemy chleb żytni, pszenny, na zakwasie. Składniki wkładamy do formy. Przykładowe przepisy znajdziemy w instrukcji obsługi. Wybieramy wielkość chleba, stopień wypieczenia i określamy czas. Na przykład wybieramy chleb pełnoziarnisty urządzenie automatycznie dostosuje najkrótszy czas czyli 5 godzin. Możemy to zmienić jeśli chcemy aby chleb upiekł się na kolację czy śniadanie. O godzinie 19 wkładamy wszystkie składniki do wypiekacza, nastawiamy 12 godzin i następnego dnia o godzinie 7 rano automat powiadomi nas pikaniem że chleb jest już gotowy. 
Po wyłączeniu prądu i ponownym włączeniu urządzenie pamięta ustalony przez nas tryb. 



Proces przygotowania chleba składa się z 4 etapów:
-wyrabianie 
-odpoczywanie
-wyrastanie
-pieczenie 

Na wyświetlaczu pokazywany jest czas zakończenia programu.



             Do ułatwienia pracy mamy dwie łyżeczki. Ta mała posłuży nam do odmierzania startera zakwasu. Druga do odmierzania drożdży, soli, cukru. Z jednej strony łyżka o pojemności 15 ml z drugiej łyżeczka o pojemności 5 ml. 


             Na wyposażeniu są dwa kubki do zakwasu. W nich przygotujemy starter na zakwas. Pojemność 550 ml, podziałka co 10 ml. 



Forma do pieczenia wykonana jest z nieprzywierającej powłoki diamentowo-fluorowej.



        W zależności od tego jaki chleb będziemy piec do wyboru mamy dwa noże. Z ząbkami do wyrabiania chleba żytniego i nóż do chleba pszennego.


Całe urządzenie wykonane jest wysokiej jakości plastiku. Wszystko jest estetyczne, czytelne i funkcjonalne.


Automat do pieczenia SD-ZB2512 zaprogramowano na 33 różne tryby pieczenia w tym takie jak chleb na zakwasie, bezglutenowe, pełnoziarniste, nadziewane. Z łatwością wyrobimy ciasto na pizzę, bułeczki czy zrobimy kompot czy dżem.
Przykładowe przepisy dodane są do instrukcji obsługi. Później z czasem możemy sami modyfikować składniki i dostosowywać do naszych potrzeb i upodobań. 



          Dozownik bakali. Możemy wybrać to na co mamy akurat ochotę np: pestki dyni, orzechy, rodzynki, zioła. Bakalie dodawane są do wypieku we właściwym momencie. I co bardzo ważne rozłożone są równomiernie w całym bochenku. Dozownik można wyjąć, wysypać okruszki i umyć.
Ser, czekoladę dodajemy od razu do głównej misy.



          Dozownik drożdży. Wsypujemy drożdże a automat sam doda drożdże do masy w odpowiednim momencie.


      Grzałka umieszczona jest na spodzie urządzenia.W urządzeniu zastosowano dwa czujniki, jeden kontroluje temperaturę w środku a drugi na zewnątrz. Na tej podstawie program jest modyfikowany i dostosowuje parametry. Będziemy mieli pewność że nasz chleb wyjdzie taki na jaki mieliśmy chęć



Automatyczny wypiekacz do chleba SD-ZB2512

NUMER MODELU Numer modelu SD-ZB2512
WYDAJNOŚĆ Timer 13 godzin
WYMIARY Szer. x głęb. x wys. Ok. 256 x 389 x 382 mm
Ciężar urządzenia ok. 7,6 kg






             Wypiekacz skradł moje serce. Jest prosty w obsłudze, bardzo przyjazny i funkcjonalny. Testuje urządzenie od dwóch miesięcy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Chleb wychodzi zawsze wypieczony, bez zakalca, bakalie są równomiernie rozłożone, skórka chrupiąca, środek mięciutki i pachnący. Jedyny minus to, to że nie uzyskamy rustykalnego wyglądu chleba. Ciasto na pizze czy bułeczki perfekcyjnie wyrobione i wyrośnięte. 
            W wypiekaczu robiłam również dżemy. Nigdy, ale to nigdy nic mi się nie przypaliło. Nie musiałam stać mieszać, pilnować wszystko robiło się samo. Mi to pasuje mam dwójkę małych dzieci i brak czasu. Wkładałam ulubione owoce, cukier, pektyny (albo cukier żelujący) ustawiałam program, czas a urządzenie odwalało za mnie robotę. Ja, tylko wkładałam do słoiczków. Jedyny minus to pojemność. Nie zrobimy powideł z 5kg śliwek :/ Coś za coś.
             Wypiekacz ma nowoczesny i przyjemny dla oka wygląd. I nie jest bardzo duży, zmieścił się w mojej mikroskopijnej kuchni. Łatwo się z nim pracuje i co mi bardzo pasuje ilość programów w tym tryb chleba na zakwasie i chleba bezglutenowego.
Polecam!


1 komentarz:

  1. Świetny ten wypiekacz :) Ja piekę chleb tradycyjnie, ale może warto w takie cudo zainwestować ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...