Jak ja lubię zamykać owoce w słoiczkach. Jaką sprawia mi radość ten moment kiedy w szarobury dzień otwieram takie cudo i delektuje się nim przy śniadaniu, jak cudnie i miło się wtedy robi. Żeby ułatwić sobie robienie dżemu wykorzystuje wypiekacz. Nic mi się nie przypala, nie muszę stać i mieszać wystarczy że wszystko włożę, i poczekam. Oj jakie to jest wygodne :) Skorzystałam z ostatnich zbiorów truskawek, dołożyłam do nich nektarynki i syrop z czarnego bzu. Dżem wyszedł pyszny i pachnie latem :)
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 5 nektarynek
- 100 g cukru
- 2 łyżki syropu z czarnego bzu
- 1 łyżeczka pektyn albo innego środka żelującego
Do przygotowania dżemu użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ---->> Tu
Owoce umyj. Nektarynki obierz, wyjmij pestkę a z truskawek zdejmij szypułkę. Wszystko włóż do formy wypiekacza, zamknij i nastaw program 32, czas 2 godziny.
Do umytych i wyparzonych słoików włóż dżem, porządnie zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Jaki fajny dżem! Super :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńJa obecnie zajadam się morelowym i jestem zadowolona.
Widzę, że u Ciebie same pyszności. Ekstra.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Bardzo fajny ten dżemik 😘 No i wypiekacz daje radę 😃
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy dżem, super :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe dźemy, ale robie je tradycyjnie :) Kusi mnie ta maszyneria ;)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe zestawienie! Coś czuję, że byłoby pyyyyszne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńKochamy takie domowe dżemiki z różnych owoców :) Truskawkowe zawsze mają największe wzięcie :P
OdpowiedzUsuńAle pychotka!
OdpowiedzUsuńale musi pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuń