11.07.2017

Dżem z truskawkami i nektarynkami






                 Jak ja lubię zamykać owoce w słoiczkach. Jaką sprawia mi radość ten moment kiedy w szarobury dzień otwieram takie cudo i delektuje się nim przy śniadaniu, jak cudnie i miło się wtedy robi. Żeby ułatwić sobie robienie dżemu wykorzystuje wypiekacz. Nic mi się nie przypala, nie muszę stać i mieszać wystarczy że wszystko włożę, i poczekam. Oj jakie to jest wygodne :) Skorzystałam z ostatnich zbiorów truskawek, dołożyłam do nich nektarynki i syrop z czarnego bzu. Dżem wyszedł pyszny i pachnie latem :)


Składniki: 
  • 1 kg truskawek 
  • 5 nektarynek 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki syropu z czarnego bzu 
  • 1 łyżeczka pektyn albo innego środka żelującego 

Do przygotowania dżemu użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ---->> Tu


          Owoce umyj. Nektarynki obierz, wyjmij pestkę a z truskawek zdejmij szypułkę. Wszystko włóż do formy wypiekacza, zamknij i nastaw program 32, czas 2 godziny.
Do umytych i wyparzonych słoików włóż dżem, porządnie zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.






8 komentarzy:

  1. Jaki fajny dżem! Super :) Bardzo mi się podoba.
    Ja obecnie zajadam się morelowym i jestem zadowolona.
    Widzę, że u Ciebie same pyszności. Ekstra.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny ten dżemik 😘 No i wypiekacz daje radę 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy dżem, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe dźemy, ale robie je tradycyjnie :) Kusi mnie ta maszyneria ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciekawe zestawienie! Coś czuję, że byłoby pyyyyszne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy takie domowe dżemiki z różnych owoców :) Truskawkowe zawsze mają największe wzięcie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. ale musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...