24.07.2017

Dżem z czarnej porzeczki podkręcony wanilią





             Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki chociaż rzadko rozsmarowuje go na kanapkach. Uwielbiam go jako dodatek do przekładania ciast, tortów, wafli itp. Dodaje takiej smacznej kwaskowatości, sprawia że ciężki maślany tort nie zamula i jest lżejszy. W tym roku podkręciłam moje porzeczki nutką wanilii co by była jeszcze bardziej smaczniejsza. 


Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego 

                     Porzeczkę umyj, oskub z gałązek i włóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na średnim ogniu, bez przykrycia dopóki całość zgęstnieje. Przygotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni. Pierwszego dnia gotowałam 2 godziny i drugiego. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam czarna porzeczkę, a taki dżemik + domowe pieczywo top idealne śniadanko :) Świetnie spisałby się też do ciast :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu rewelacja! Bardzo mi się podoba.
    Chciałabym przetestować ten smak!
    Koniecznie - do spróbowania! :)
    Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasz tato by się ucieszył z takich dżemów bo jagodowe i z czarnej porzeczki lubi najbardziej :)
    Cudne słoiczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dżemy z czarnej porzeczki. Z wanilią na pewno pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że moja mama byłaby w 7 niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...