Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki chociaż rzadko rozsmarowuje go na kanapkach. Uwielbiam go jako dodatek do przekładania ciast, tortów, wafli itp. Dodaje takiej smacznej kwaskowatości, sprawia że ciężki maślany tort nie zamula i jest lżejszy. W tym roku podkręciłam moje porzeczki nutką wanilii co by była jeszcze bardziej smaczniejsza.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Porzeczkę umyj, oskub z gałązek i włóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na średnim ogniu, bez przykrycia dopóki całość zgęstnieje. Przygotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni. Pierwszego dnia gotowałam 2 godziny i drugiego. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.
Uwielbiam czarna porzeczkę, a taki dżemik + domowe pieczywo top idealne śniadanko :) Świetnie spisałby się też do ciast :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńChciałabym przetestować ten smak!
Koniecznie - do spróbowania! :)
Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)
Nasz tato by się ucieszył z takich dżemów bo jagodowe i z czarnej porzeczki lubi najbardziej :)
OdpowiedzUsuńCudne słoiczki <3
Bardzo lubię dżemy z czarnej porzeczki. Z wanilią na pewno pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że moja mama byłaby w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuń