Przejdź do głównej zawartości

Dżem z czarnej porzeczki podkręcony wanilią





             Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki chociaż rzadko rozsmarowuje go na kanapkach. Uwielbiam go jako dodatek do przekładania ciast, tortów, wafli itp. Dodaje takiej smacznej kwaskowatości, sprawia że ciężki maślany tort nie zamula i jest lżejszy. W tym roku podkręciłam moje porzeczki nutką wanilii co by była jeszcze bardziej smaczniejsza. 


Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego 

                     Porzeczkę umyj, oskub z gałązek i włóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na średnim ogniu, bez przykrycia dopóki całość zgęstnieje. Przygotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni. Pierwszego dnia gotowałam 2 godziny i drugiego. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.





Komentarze

  1. Uwielbiam czarna porzeczkę, a taki dżemik + domowe pieczywo top idealne śniadanko :) Świetnie spisałby się też do ciast :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu rewelacja! Bardzo mi się podoba.
    Chciałabym przetestować ten smak!
    Koniecznie - do spróbowania! :)
    Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasz tato by się ucieszył z takich dżemów bo jagodowe i z czarnej porzeczki lubi najbardziej :)
    Cudne słoiczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dżemy z czarnej porzeczki. Z wanilią na pewno pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że moja mama byłaby w 7 niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz