04.07.2017

Chleb z pełnoziarnisty z pekanami, słonecznikiem i pestkami dyni




              Chleb pełnoziarnisty z moimi ulubionymi dodatkami orzechami pekan, słonecznikiem i pestkami dyni. W środku mięciutki i pachnący, na zewnątrz chrupiąca skórka. Chleb przygotowany przez wypiekacz, który załatwił za mnie cały proces wyrabiania, wyrastania i wypiekania. Wystarczyło wrzucić wszystkie składniki i poczekać. Świetna sprawa jeśli chcemy mieć świeżutki chlebek na śniadanie. Do takiego chleba czasami wystarczy dobre masło, odrobina domowej konfitury i jest pysznie :D



Składniki: 
  • 500 g mąki pełnoziarnistej  
  • 40 g masła 
  • 350 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli (można zwiększyć do 1 łyżki. Ja, nie lubię słonych chlebów)
  • 1 łyżka cukru 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 50 g orzechów pekan  
  • 30 g pestek słonecznika 
  • 20 g pestek dyni 

Do przygotowania chleba użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test urządzenia znajdziecie --------------------->>>>>>>>>>>TU


             Mąkę, masło, wodę, sól, cukier włóż do formy wypiekacza. Drożdże wsyp do dozownika. Bakalie włóż do dozownika bakali. Urządzanie doda wszystko we właściwym momencie. Zamknij i włącz program nr.7, wielkość chleba na L. Ustaw czas. Ja, miałam 12 godzin bo chciałam mieć chleb na rano. Wypiekacz automatycznie ustawia najkrótszy czas wypieku chleba jeśli chcesz zwiększyć wystarczy manewrować strzałkami. kiedy chleb będzie gotowy urządzenie zasygnalizuje pikaniem. Chleb przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.










10 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko! Z chęcią wypróbuję przepis :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na śniadanie do masła orzechowego i banana. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek na bogato! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie ) Domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak chlebek zrobiony w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny chlebuś.
    Zjadłoby się na śniadanko.
    Uwielbiam.
    Domowe najlepsze.
    Pozdrawiam z Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie :D Udanego urlopu, baw się dobrze :D

      Usuń
  7. Bardzo fajny domowy chlebek, uwielbiam takie. Właściwie to już chyba przestanę kupywać w sklepie :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...