Przejdź do głównej zawartości

Chleb z pełnoziarnisty z pekanami, słonecznikiem i pestkami dyni




              Chleb pełnoziarnisty z moimi ulubionymi dodatkami orzechami pekan, słonecznikiem i pestkami dyni. W środku mięciutki i pachnący, na zewnątrz chrupiąca skórka. Chleb przygotowany przez wypiekacz, który załatwił za mnie cały proces wyrabiania, wyrastania i wypiekania. Wystarczyło wrzucić wszystkie składniki i poczekać. Świetna sprawa jeśli chcemy mieć świeżutki chlebek na śniadanie. Do takiego chleba czasami wystarczy dobre masło, odrobina domowej konfitury i jest pysznie :D



Składniki: 
  • 500 g mąki pełnoziarnistej  
  • 40 g masła 
  • 350 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli (można zwiększyć do 1 łyżki. Ja, nie lubię słonych chlebów)
  • 1 łyżka cukru 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 50 g orzechów pekan  
  • 30 g pestek słonecznika 
  • 20 g pestek dyni 

Do przygotowania chleba użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test urządzenia znajdziecie --------------------->>>>>>>>>>>TU


             Mąkę, masło, wodę, sól, cukier włóż do formy wypiekacza. Drożdże wsyp do dozownika. Bakalie włóż do dozownika bakali. Urządzanie doda wszystko we właściwym momencie. Zamknij i włącz program nr.7, wielkość chleba na L. Ustaw czas. Ja, miałam 12 godzin bo chciałam mieć chleb na rano. Wypiekacz automatycznie ustawia najkrótszy czas wypieku chleba jeśli chcesz zwiększyć wystarczy manewrować strzałkami. kiedy chleb będzie gotowy urządzenie zasygnalizuje pikaniem. Chleb przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.










Komentarze

  1. Wygląda nieziemsko! Z chęcią wypróbuję przepis :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na śniadanie do masła orzechowego i banana. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek na bogato! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie ) Domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak chlebek zrobiony w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny chlebuś.
    Zjadłoby się na śniadanko.
    Uwielbiam.
    Domowe najlepsze.
    Pozdrawiam z Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie :D Udanego urlopu, baw się dobrze :D

      Usuń
  7. Bardzo fajny domowy chlebek, uwielbiam takie. Właściwie to już chyba przestanę kupywać w sklepie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz