Spaghetti z zimnym sosem to taka wegańska wersja bolońskiego :) Mięso zastąpiła nam cieciorka. Ja, użyłam tej z puszki żeby wam pokazać jak szybko i łatwo można przygotować pyszne danie, ale jeśli macie czas to polecam ugotować a potem przestudzić. Sam sos przygotujemy bardzo szybko wystarczy wrzucić składniki do robota i zmiksować. Bez gotowania, długiego stania i mieszania. Sos jest bardzo aromatyczny, bardzo pożywny i bardzo apetyczny. Czy zimny sos pasuje do ciepłego makaronu? Zapewniam was że tak, ale to już sami musicie się przekonać :)
Składniki na 3-4 porcje:
- dwie puszki cieciorki (2x425g)
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka bazylii
- sól i pieprz
- opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam 3 kolory)
Do przygotowania sosu użyłam robota Panasonic MK-F800
Test urządzenia znajdziecie ------->>>Tu
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do urządzenia włóż ostrze noża. Włóż cieciorkę razem z zalewą. Pomidory przekrój na pół i wyjmij pestki. Dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę, czosnek, łodygę selera pokrojoną na mniejsze kawałki,oliwę, koncentrat, bazylię i dużą szczyptę soli i pieprzu. Włącz program manualny ciągły i ustaw na 5 kresek. Jeśli będzie trzeba to pomieszaj i miksuj dopóki nie uzyskasz odpowiedniej tekstury. Dopraw solą i pieprzem. Porcje makaronu połóż na talerz i polej sosem. Jeśli jesz ser to posyp startym pecorino i listkami bazylii.
Bardzo apetyczny pomysł :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńWow, ale fajny pomysł! Idealne na upały :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na obiad bez większych przygotowań :) Musimy koniecznie wypróbować przepis! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te spaghetti, dawno nie jadłam to koniecznie przyrządze w tym tygodniu :P
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre.
Zresztą trudno o złe spaghetti.
Mniamu, mniamu.
Pozdrowionka cieplutkie :)