Przepyszna zupa idealna do zjedzenia w letnie, wakacyjne dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko i równie szybko znika.
Składniki:
- 4 ogórki małosolne 1-2 dniowe (średnia wielkość)
- 6 rzodkiewek
- 500 ml maślanki
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
- odrobina skórki z cytryny
Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z maślanką i śmietaną. Dodaj drobno pokrojony koperek i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Nie przepadam za chłodnikami ale w takim wydaniu chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki chłodnik :) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zakochałyśmy się w chłodnikach :) Twój na pewno by nam posmakował :)
OdpowiedzUsuń