Najlepsze czekoladowe ciastka jakie do tej pory jadłam, a zjadłam ich sporo :D Chrupiąca skórka i ciągnący się środek. Genialne, polecam :)
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 150 g brązowego cukru
- 60 g mąki chlebowej typ. 750
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło, sól i postaw nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski), mieszając rozpuść. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem a na koniec dodaj przestudzoną czekoladę. Masę włóż do lodówki na 30 minut. Odrywaj kawałki masy i kulaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce. Piecz w 200 st.C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekaj zanim zdejmiesz z blaszki. Przestudź na kratce.
Ciasteczka prezentują się rewelacyjnie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Im więcej czekolady tym lepiej! :D
OdpowiedzUsuńmmmmm przepisu na czekoladowe ciasteczka nigdy za wiele ^^
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńNie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
Woow! Jak apetycznie wyglądają.
Rewelacja :) Ciasteczka jak malowane.
Pozdrowionka cieplutkie :)