Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z porzeczkami i owsiano-kokosową kruszonką




            Kiedy byłam dzieckiem biegałam na bosaka do babcinego ogródka. Rosło tam wszystko od porzeczek różnego koloru, po agrest, wiśnię, śliwki i jabłka. Jaki to był cudny czas kiedy mogłam wszystko zbierać z krzaczka i delektować tymi wszystkimi pysznościami. Pamiętam jak babcia piekła drożdżówkę była taka wielka miała chyba z 10 cm wysokości. Dodawała do niej te wszystkie owoce z ogródka i dużą ilość kruszonki.Jaki to był piękny czas :) Lato bez drożdżówki z owocami z ogródka to nie lato, musi być. Tylko trochę pokombinowałam z kruszonką, trochę ją unowocześniłam :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 500 g mąki typ.550 
  • 120 g cukru 
  • 310 ml letniego mleka 
  • 50 g masła 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Kruszonka:
  • 40 g płatków owsianych 
  • 50 g cukru pudru 
  • 40 g wiórków kokosowych  
  • 100 g migdałów 
  • 50 g masła temp. pokojowa
  • 300 g ulubionych porzeczek


Foremka 36x24 cm


Do wyrobienia ciasta i jego wyrastania użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ----------------->>>>>>>TU


             Do formy urządzenia wsyp mąkę, cukier, sól, dodaj mleko i masło. Do podajnika wsyp drożdże i nastaw program 19. Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Na podrośniętym cieście rozłóż porzeczki.
Kruszonka; Jeśli masz robota kuchennego z nożem włóż wszystko do miski i zmiksuj. Jeśli nie zmiel migdały i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć wszystko i posyp na wierzchu ciasta. Piecz w 180st.C około 40 minut.









Komentarze

  1. Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, z chęcią bym zabrała taką drożdżówkę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele słyszałam o drożdżowym cieście z porzeczkami, ale sama nigdy go nie robiłam.
    Jeśli już - to kruche.
    Może i się dam skusić. Takie wakacyjne klimaty :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto mogłabym i codziennie zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sam widok powoduje napływ ślinki :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz