07.07.2017

Drożdżówka z porzeczkami i owsiano-kokosową kruszonką




            Kiedy byłam dzieckiem biegałam na bosaka do babcinego ogródka. Rosło tam wszystko od porzeczek różnego koloru, po agrest, wiśnię, śliwki i jabłka. Jaki to był cudny czas kiedy mogłam wszystko zbierać z krzaczka i delektować tymi wszystkimi pysznościami. Pamiętam jak babcia piekła drożdżówkę była taka wielka miała chyba z 10 cm wysokości. Dodawała do niej te wszystkie owoce z ogródka i dużą ilość kruszonki.Jaki to był piękny czas :) Lato bez drożdżówki z owocami z ogródka to nie lato, musi być. Tylko trochę pokombinowałam z kruszonką, trochę ją unowocześniłam :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 500 g mąki typ.550 
  • 120 g cukru 
  • 310 ml letniego mleka 
  • 50 g masła 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Kruszonka:
  • 40 g płatków owsianych 
  • 50 g cukru pudru 
  • 40 g wiórków kokosowych  
  • 100 g migdałów 
  • 50 g masła temp. pokojowa
  • 300 g ulubionych porzeczek


Foremka 36x24 cm


Do wyrobienia ciasta i jego wyrastania użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ----------------->>>>>>>TU


             Do formy urządzenia wsyp mąkę, cukier, sól, dodaj mleko i masło. Do podajnika wsyp drożdże i nastaw program 19. Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Na podrośniętym cieście rozłóż porzeczki.
Kruszonka; Jeśli masz robota kuchennego z nożem włóż wszystko do miski i zmiksuj. Jeśli nie zmiel migdały i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć wszystko i posyp na wierzchu ciasta. Piecz w 180st.C około 40 minut.









7 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, z chęcią bym zabrała taką drożdżówkę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele słyszałam o drożdżowym cieście z porzeczkami, ale sama nigdy go nie robiłam.
    Jeśli już - to kruche.
    Może i się dam skusić. Takie wakacyjne klimaty :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto mogłabym i codziennie zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sam widok powoduje napływ ślinki :P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...