Kiedy byłam dzieckiem biegałam na bosaka do babcinego ogródka. Rosło tam wszystko od porzeczek różnego koloru, po agrest, wiśnię, śliwki i jabłka. Jaki to był cudny czas kiedy mogłam wszystko zbierać z krzaczka i delektować tymi wszystkimi pysznościami. Pamiętam jak babcia piekła drożdżówkę była taka wielka miała chyba z 10 cm wysokości. Dodawała do niej te wszystkie owoce z ogródka i dużą ilość kruszonki.Jaki to był piękny czas :) Lato bez drożdżówki z owocami z ogródka to nie lato, musi być. Tylko trochę pokombinowałam z kruszonką, trochę ją unowocześniłam :)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki typ.550
- 120 g cukru
- 310 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 7 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g płatków owsianych
- 50 g cukru pudru
- 40 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów
- 50 g masła temp. pokojowa
- 300 g ulubionych porzeczek
Foremka 36x24 cm
Do wyrobienia ciasta i jego wyrastania użyłam wypiekacza Panasonic SD-ZB2512
Test wypiekacza znajdziecie ----------------->>>>>>>TU
Do formy urządzenia wsyp mąkę, cukier, sól, dodaj mleko i masło. Do podajnika wsyp drożdże i nastaw program 19. Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Na podrośniętym cieście rozłóż porzeczki.
Kruszonka; Jeśli masz robota kuchennego z nożem włóż wszystko do miski i zmiksuj. Jeśli nie zmiel migdały i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć wszystko i posyp na wierzchu ciasta. Piecz w 180st.C około 40 minut.
Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta 😘
OdpowiedzUsuńAch, z chęcią bym zabrała taką drożdżówkę do pracy :)
OdpowiedzUsuńWiele słyszałam o drożdżowym cieście z porzeczkami, ale sama nigdy go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJeśli już - to kruche.
Może i się dam skusić. Takie wakacyjne klimaty :)
Pozdrowionka cieplutkie :)
Ta kruszonka <3 Mniam!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto mogłabym i codziennie zjadać :)
OdpowiedzUsuńAle piękna <3
OdpowiedzUsuńJuż sam widok powoduje napływ ślinki :P
OdpowiedzUsuń