Przejdź do głównej zawartości

Zapieksy z kurkami





               Zapieksy z kurkami to jest mój comfort food :D Takie proste w przygotowaniu a tak genialne w smaku. Chleb nie jest suchy tylko przyrumieniony na zewnątrz a w środku mięciutki. Do tego śmietankowy posmak majonezu, słona szynka, moje kochane kurki i ser. Genialne :)


Składniki: 
  • 4-5 dużych kromek chleba 
  • 200 g kurek 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka majonezu na kromkę 
  • po 2 plasterki szynki parmeńskiej na kromkę 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • odrobina startego parmezanu 
  • natka pietruszki do podania 



               Grzyby opłucz, wyczyść i gotuj  15 minut. Odcedź. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj kurki i jeszcze chwilę smaż. Dopraw solą i pieprzem.
Kromki chleba posmaruj majonezem, nałóż szynkę (bez tłuszczu) , rozłóż kurki a na wierzchu połóż kawałki mozzarelli i starty parmezan. Rozgrzej girl w piekarniku do 240*C i piecz 3-5 minut. Zapieksy posyp pietruszką i podawaj na ciepło.



Komentarze

  1. Zapieksy? Fajne określenie. :D
    Zjadłabym takie... a tak dawno nie jadłam grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, no i te kurki...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaaa.... chcę je, chcę je! Koniecznie!
    Kurki to moja wakacyjna miłość.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi pociekła ślinka:) Zapieksy w wersji de lux

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i smacznie :) Wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hurrah, that's what I was seeking for, what a stuff!
    existing here at this blog, thanks admin of this web page.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz