Przejdź do głównej zawartości

Drobiowe Pizzerinki






    Ciasto drożdżowe zastąpiłam kurczakiem, dołożyłam kilka pysznych dodatków i wyszedł pyszny obiadek.


Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek 
  • 1 mała cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1/4 papryki żółtej albo czerwonej 
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 3 łyżki keczupu 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa kebab-gyros 
  • przyprawa włoska 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 

  

       Piersi z kurczaka przykrywamy torebką foliową i rozbijamy. Nie za cienko i nie za grubo. Przyprawiamy przyprawą kebab-gyros. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/2 część cebuli kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy. Po odparowaniu wody doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy koncentrat, keczup, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę, ogórek i cebulę pokrojone w drobną kostkę doprawiamy przyprawą włoską. Piersi z kurczaka smażymy z obu stron. Na blaszkę wyłożona pergaminem do pieczenia przekładamy piersi, na całości nakładamy najpierw sos pomidorowy, pieczarki na końcu posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut do rozpuszczenia sera. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. Przepis na pieczone ziemniaki znajdziecie  tu i tu.







Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł, Olu i po drobnych modyfikacjach może urozmaicić menu mojej diety odchudzającej....
    Mam nawet w domu wszystkie potrzebne składniki.
    Miłego weekendu! :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe i jakie pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale efektowne! Gratuluje kreatywności, baardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł swietny, dlatego dodaje do obserwowanych, zeby byc na bieżaco ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie i pomysłowo :D miłego wieczoru !!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł :) pewnie fajnie wyszłoby na grillu ;) zapraszam na kurczaczka http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/piers-z-kurczaka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz