Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka ze świeżą miętą i czekoladą




      Jeno z moich ulubionych połączeń mięta i czekolada. Jak dla mnie małżeństwo idealne. Mięta w tym roku obrodziła, doniczka pęka w szwach i należy coś wykombinować. Oczywiście najłatwiej i najprościej jest upiec ciasteczka. Kruche, delikatne, czekoladowe z przyjemnym posmakiem miętowym.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • porządna garść świeżej mięty

       Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy czekoladę i drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy w rękach kulkę, którą układamy na natłuszczoną blaszkę, lekko spłaszczamy. Pieczemy 15-20 w temp. 180*C. Po podniesieniu ciastka spód powinien być lekko brązowawy.









Komentarze

  1. Ja wparwdzie nie przepadam za połączeniem mięty z czekoladą, ale mam na myśli taki charakterystyczny miętowy smak jak w cukierkach albo w paście do zębów:-). Natomiast roślinkę pt. mięta lubię bardzo i jej listki dodaję do napojów, deserów i mięsa. Bardzo oryginalne te Twoje ciasteczka. Jeszcze się z takimi nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo jaaa, smakowite ciacha! I te kawałki czekolady...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka... ach, muszą powalać smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, fajne te ciacha, takie miętuski - pieguski. Wiadomo, czekolada i mięta to bardzo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za rarytas i z miętą, ach te boskie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzeźwiające ciasteczka? Czemu nie, chętnie porwę kilka na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie przepadam za miętą, bo Twoje ciasteczka prezentują się po prostu rewelacyjnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale tu u Ciebie smacznie :) Pycha ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniami, musiały wspaniale pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, te ciasteczka muszą być pyszne. Ta świeża mięta i ta czekolada to super połączenie. Mam na te ciacha wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale boskie:) zaraz ugryzę monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie, do kawki znakomite ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. MNIAM! Prześliczne wyszły Ci te ciasteczka, musiały być pyszne! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne ciacha :) ale by moim dzieciom smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka dobre do herbaty czy kawki, ale d. nie urywają ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz