Nieskromnie napiszę, że jest to najlepsza tarta jaką do tej pory przygotowałam. Chociaż wielką fanką kokosowych łakoci nie jestem ta tarta jest rewelacyjna! Nawet śmiem twierdzić, że jest lepsza od czekoladek rafaello. Spód jest lekko chrupiący, podwójnie kokosowy. Przygotowany z wafelków kokosowych i wiórków. A krem jest to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami. Całość jest lekka, przyjemna i bardzo smaczna.
Składniki:
Spód:
- 360 g wafelków kokosowych (nie oblane czekoladą) u mnie Jutrzenka Familijne
- 50 g wiórków kokosowych
- 120 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
Nadzienie:
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
Wafelki najlepiej przy użyciu blendera mielimy, łączymy z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Przekładamy do formy o wymiarach 24 cm. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy, wlewamy cienkim strumykiem czekoladę ( nie wlewamy od razu całej czekolady bo masa może się zważyć!). Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Przechowujemy w lodówce.
mmm obłędna ta Twoja tarta!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a fakt że bez pieczenia tym bardziej za nią przemawia:)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą.
Olu, ja też nie jestem jakąś nadzwyczajna miłosniczką kokosowych smaków, ale ta tarta wygląda niesamowiciei woła do mnie: zjedz mnie! :-))
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:) uwielbiam kokos i wszystko co z nim związane:) prezentuje się genialnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńTa tarta przemawia do mnie w 110 % :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna :)!
OdpowiedzUsuńŚwietna ta tarta, na pewno wypróbuję ! Mam tylko jedno pytanie, o te wafelki, to nie są takie wafelki prostokatne z nadzieniem w srodku ? Zwykłe ciasteczka o smaku kokosowym tak ?
OdpowiedzUsuńJa, wykorzystałam wafelki familijne. Chodzi o wafelki przekładane masą kokosową.
UsuńPyszota! Szybka i bardzo efektowna tarta. Uwielbiam kokos!
OdpowiedzUsuńJuż kocham to ciasto, muszę koniecznie zrobić :D
OdpowiedzUsuńMusiało smakować bosko! Ubóstwiam kokosa *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńale ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńco za cudo!:) porywam dwa kawałki:D kiedyś też robiłam tartę kokosową:)
OdpowiedzUsuńNie mogę się przekonać do ciast bez pieczenia, ale szczerze, na Twoim bym się nie poznała. Wygląda bosko ! :D
OdpowiedzUsuńno bitej śmietany to ja za bardzo nie lubię, ale kurczę-to wygląda niesamowicie! Mniaaaam, ślinotoku można dostać! :)
OdpowiedzUsuńtak, tak i jeszcze raz tak. Przepis zapisuję do zrealizowania jak najszybciej :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja, pięknie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńzachwyciłaś mnie tą tartą :) a to że jest bez pieczenia to już rewelacja :) podkradnę przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo leciutką... Może być przepyszna...
OdpowiedzUsuńdzisiaj będzie robiona!!! :D
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakuje :D
Usuńwyszła cudownie! :D pychota! jak chmurka! :D
UsuńGdyby tak dorwać jakieś ciasteczka pełnoziarniste kokosowe zamiast wafelków, ciemną czekoladę.... może i ja bym się skusiła na taki grzeszek :D Bo już dawno chodzi za mną jakieś ciasto kokosowe :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńzrobiłem, zjadłem, super przepis.
Policzyłem kalorie ponad 5800!!:D ale i tak polecam.
Pozdrawiam
Nieźle! Od czasu do czasu można sobie pozwolić tym bardziej, że nie zjemy całej tarty tylko kawałek albo dwa. Bardzo się ciesze, że smakowało :D
UsuńWitam, robiłam tę tartę i o ile spód jest super, to masa wyszła mi taka... kokosowa, słodka pianka, a na zdjęciu wygląda raczej na zwartą konsystencję. Będę wdzięczna za wskazówki.
OdpowiedzUsuńMusisz dobrze ubić śmietanę kremówkę, musi być sztywna. Czekolada nie może być gorąca, tylko letnia.
UsuńEwentualnie możesz zamienić 200 ml śmietany kremówki na serek mascarpone.
czy studzenie całej tarty w lodówce jest konieczne?
OdpowiedzUsuńRaczej tak. Masa będzie bardziej zwarta.
UsuńWygląda rewelacyjnie!:D Zrobię na pewno:) A czy zamiast tych kokosowych wafelków nie możnaby użyć czekoladowych ? nawet takich z czekoladądą. Byłoby bardziej w stylu Bounty a nie Rafaello:)
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :D Jeśli chcesz wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladą :D
UsuńGdzie można kupić wafelki kokosowe bez czekolady ?
OdpowiedzUsuńW każdym większym sklepie. Ja, użyłam Familijnych Jutrzenki. Możesz też użyć herbatników kokosowych.
UsuńZrobiłam:) Jutro zrobię jeszcze raz bo jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTa tarta potrafi uzależnić :D
UsuńRobiłam:) ogólnie bardzo dobram aczkolwiek kolejnym razem zrobię inny spód. Jeśli o mnie chodzi to troszkę za słodka. Spód z ciastek z masą słodki i góra z kremowki i czekolad też. Kolejnym razem zrobię spód z mniej słodkich ciastek, żeby smak się zrównoważył.
OdpowiedzUsuńMasa się zważyła......
OdpowiedzUsuńCzy może być jedna czekolada biała,a a druga kokosowo-orzechowa? :)
OdpowiedzUsuńA czy może być jedna czekolada biała, a druga kokosowo- orzechowa? :) Myślisz, że pasuje takie połączenie?
OdpowiedzUsuńRaczej nie pasuje. Polecam wykorzystać białą czekoladę.
UsuńMam blachę 30cm jakby to miało się rozłożyć na składniki?
OdpowiedzUsuńPalicha
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o spod to zawsze staram się wyliczyć cm2 z blachy w przepisie, potem tę, w której chciałabym zrobić sama, jeśli w twojej blaszce wychodzi mniej, to przemnóż i tak do skutku.:D
Jeśli chodzi o krem to już dla nieco bardziej zaawansowanych cm3. Polecam, prosta sprawa, zero waste, wszystko w blasze ;)
Witam, a zamiast wafelków można by użyć ciastek typu Digestive?
OdpowiedzUsuńJest mega pyszna, ale mam problem bo za pierwszym wyszła idealna, za drugim już trochę się coś z masą stało, a teraz za trzecim to już się mega zważyła. Przestudziłam czekoladę
OdpowiedzUsuńCzekolada musiała być za ciepła albo za zimna.
Usuń