Przejdź do głównej zawartości

Kolorowa tarta dla dzieci




       Już niedługo dzień dziecka może warto pomyśleć o słodkiej niespodziance dla maluchów :D Mam coś specjalnie dla nich. Chrupiąca, kolorowa tarta z pysznym czekoladowo-truskawkowym nadzieniem. Smakuje trochę jak lody. Nie wiem czy ktoś z was jadł lody cassate? Bo po spróbowaniu ciasta smak skojarzył mi się właśnie z tymi lodami. Bardzo śmietankowe, bardzo czekoladowe i bardzo truskawkowe mniam pyszota :D


Składniki: 

  • 250 g herbatników 
  • 180 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 10 g kolorowej posypki do ciast 

Nadzienie:
  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • kilka sztuk truskawek 5-7szt 
  • 8 łyżeczek czekolady w proszku ( może być kakao dla dzieci)
  • 2 batony KitKat(2x40g) albo podobne. Zamiast batonów można wykorzystać płatki śniadaniowe Duo
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 bezy do dekoracji

 
        Herbatniki mielimy, wlewamy masło i mieszamy, wsypujemy posypkę. Mieszankę przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-22 cm dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
       Warstwa czekoladowa: Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Po napęcznieniu wstawiamy na mały ogień i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do 400 ml śmietanki wsypujemy czekoladę w proszku i ubijamy na sztywno. Do śmietany wlewamy żelatynę i jeszcze chwile ubijamy. Wsypujemy drobno pokrojone wafelki mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
       Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i czekamy do zgęstnienia galaretki. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno, wlewamy galaretkę i dodajemy truskawki jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Masę truskawkową wykładamy na masę czekoladową. Wkładamy do lodówki i czekamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi bezami.







Komentarze

  1. Maluchem nie jestem, a też bym chętnie taką zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj, ale super pomysł!
    słodko, że hoho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta z kolorową posypką w cieście to deser nie tylko dla dzieci. Ja też chętnie bym zjadła duży kawałek, bo uwielbiam taką posypkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny pomysł, nie tylko dla najmłodszych;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale świetna tarta! Takie kolorowe słodkości na pewno trafią w gusta dzieci. Nawet tych dużych :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już nie dziecko, a kolorowe lubię;D
    Wpadam więc na ciacho, bo genialne!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, myślę że to ciacho nie tylko dzieci zadowoli :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka wysoka!:) dla dzieci wręcz idealna, a i dla tych dużych też:P

    OdpowiedzUsuń
  9. pamiętam lody cassate z dzieciństwa, te teraz kupowane już nie mają takiego smaku... ale cieszę się, że można ten smak odnaleźć wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. coś w sam raz dla mojego synka:) ciasto prezentuje się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, ze nie tylko dzieci cieszyłyby się z takiego ciasta, dorośli nawet bardziej, ja na pewno! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. truskawki, czekolada... oj nie tylko dzieci ucieszyłaby taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale śliczna, niejeden dorosły też by sie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecież dorosłym też się coś smacznego należy...:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał, wygląda zachwycająco :) No i ten kolorowy spód - nie sposób się do niego nie uśmiechnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pamiętam smak lodów cassate z dzieciństwa ... fajna ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz