17.05.2013

Rabarbarówka sypana :D




     Kto nie zna szarlotki sypanej? No chyba wszyscy :D A na pewno takie leniwce jak ja! W lodówce zostało mi trochę puree z rabarbaru i zaczęłam się zastanawiać do czego by go wykorzystać. Przejrzałam zeszyt i znalazłam przepis na szarlotkę i tak sobie pomyślałam a gdyby tak zastąpić jabłka rabarbarem? No spróbujmy zobaczymy co z tego wyjdzie. Wyszło smakowicie, wiadomo :D Delikatne, kruche, lekko kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gdy ma się gotowe puree przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 180 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 4-6 łyżek cukru
  • odrobina wody 

       Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy rabarbar już się rozpadnie miksujemy wszystko na papkę. Dodajemy cukier do smaku. Studzimy.
      Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem i natłuszczamy. W misce mieszamy mąkę, kasze mannę, cukier i proszek. Na dno tortownicy wsypujemy około 1 szklanki, na to wykładamy 1/2 część rabarbaru znowu posypujemy mieszanką, wykładamy resztę nadzienia i wysypujemy resztę sypkich składników. Masło kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40-50 minut w temp.200*C.  

* Do przygotowania wersji z jabłkami potrzebne będzie 1 kg startych na grubych oczkach jabłek.





13 komentarzy:

  1. superowe ciacho i slicnzy talerzyk niebieski. To melamina? czy ceramika?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i tak apetycznie wygląda:)! Muszę porwać kawałek bo mi ślinka cieknie ...;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotkę sypaną lubię, rabarbar jeszcze bardziej, więc pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wskutek dramatycznych przeżyć z dzieciństwa (przymus picia kompotu z rabarbaru w przedszkolu:-))), do dziś za rabarbarem nie przepadam i od lat go nie spożywam. Jednak smaki się zmieniają, więc korci mnie, by się przemóc i jakieś rabarbarowe ciacho zmajstrować. A nuż posmakuje...? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysłowo :) z pewnością by mi smakowało :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak fajnie że rabarbar jest doceniany przez ciebie. Miałam wrażenie że już mało osób go przetwarza. Twoje ciasto jest bardzo smaczne, moja koleżanka takie robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. sypane? Nie znam, ale prezentuje się mega:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak prezentuje się po prostu świetnie! Rabarbar jest przepyszny, taki kwaskowaty i dodaje ciastom świetnego posmaczku :) Daj kawałek !

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz Olu tym rabarbarem :) i to kusisz skutecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozkoszna!
    Zrobię sobie ją na pewno.
    Jutro kupuję rabarbar.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...