Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z rabarbarem Bożeny Sikoń




      Mam nadzieje, że nie macie dość ciast z rabarbarem :D Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowe ciasto. Ciasto wg. przepisu Bożeny Sikoń, która jest dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie cukiernictwa. Ciasto jest bardzo proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto, rabarbar przyprawiony cynamonem a na to wszystko wielka beza. Najprzyjemniejszy oprócz smaku jest dźwięk jaki wydaje beza podczas krojenia. Muzyka dla moich uszu :D Uwielbiam!



Składniki:

  • 300 g masła 
  • 500 g mąki 
  • 125 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru + 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru 

       Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka mieszamy z cukrem ( wystarczy wymieszać). Do przestudzonego masła wsypujemy przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Na stolnice oprószoną mąką wykładamy ciasto i chwile zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą, do reszty ciasta dodajemy kakao i zagniatamy do połączenia składników, zawijamy w folię i oba ciasta wkładamy do zamrażarki ( ciasto można przygotować wieczorem i włożyć do zamrażarki na całą noc). Na formę od tart 21-24 cm ścieramy jasne ciasto na jasne ciemne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód i można się zająć przygotowaniem nadzienia.
      Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy dwoma łyżkami cukru ( rabarbar nie powinien za długo stać bo rozmięknie i puści sok. Myślę, że 10 minut to max). Ubijamy pianę z białek ( białka temp. pokojowa), wsypujemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia. Na spód nakładamy rabarbar, posypujemy cynamonem i wykładamy pianę. Pieczemy na złoty kolor około 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


* W oryginalnym przepisie ciasto było podzielone na trzy części. Duże, średnie i małe kakaowe. Ciasto średnie miało być starte na pianę z białek. Ja, choć miałam przygotowane ciasto zapomniałam je zetrzeć.
Osobiście uważam że przeoczenie wyszło tylko na lepsze. 











Komentarze

  1. U mnie na weekendzie również było podobne ciasto, ale Twoja beza przebija je w 100%. Pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne, ostatnio bardzo lubię wszystko z bezami, a tutaj widać, że pasuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, pyszne i obłędne! Nawet nie wiedziałam, że to przepis pani Sikoń, bo spotykałam go w kilku miejscach i nikt nie podawał źródła. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo kurczę, prezentuje się nieziemsko! Szczególnie ta gruba warstwa bezy.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciast z rabarbarem nigdy dość :D Piękne to ciasto, dzięki tej bezie, takie dostojne no i pyszne z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę, że dziś u nas rabarbarowo:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chociaż nie znam Bożeny Sikoń, przyznaję, iż ciacho wygląda bardzo pysznie...
    Miłego poniedziałku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentuje:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beza- uwielbiam i dżwięk podczas krojenia też jest jednym z setki moich ulubionych :)
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  10. OOo, bardzo mi się podoba taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię wszystkie ciasta z bezą na wierzchu, tak dostojnie z nią wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piekne, och, podobne do pleśniaka.
    ale naprawdę, wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  13. w weekend też miałam ciacho z rabarbarem i bezą - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. musi być pyszne :) wygląda wspaniale!!

    OdpowiedzUsuń
  15. ciacho było pyyyychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ u Ciebie miło rabarbarowo:-) To ciasto jest jak stary pleśniak - pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, cudowne... Chyba sobie takie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No, ja się wcale nie dziwię, że uwielbiasz. Ciasto wyszło idealne a zwieńczenie bezy i fakt, że rabarbar jest schowany między innymi warstwami jest miłą niespodzianką - ciasto zagadka, chętnie sprawdzę jak smakuje, choć nie ma wątpliwości, że wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie dzieci nie lubią rabarbaru więc zrobiłam z jabłkami. Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! z jabłkami również musiało smakować wyśmienicie :D Bardzo się ciesze, że smakowało :D Pozdrawiam.

      Usuń
  20. Piękne ciasto, uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz