Z wyglądu przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 400 g truskawek świeżych albo mrożonych
- 1/2 + 3 łyżki cukru
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny
- białko do posmarowania
- forma do tart 21-22cm
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D
wygląda pysznie! ja myślałam o napakowaniu ciasta rabarbarem i gruszkami, chociaż rodzina już się buntuje na ilość słodkości w domu. :D
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo z tymi serduszkami w środku:)
OdpowiedzUsuńTo dla wielu pewnie niewyobrażalne, ale ja jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem!!! Twoje ciacho bardzo mnie kusi, by spróbować..
OdpowiedzUsuńJak to jest możliwe? Gdzie ty się uchowałaś? Koniecznie musisz spróbować zdobić drożdżowe albo kruche z rabarbarem. Wiem że się powtarzam ale truskawki i rabarbar do zgrane małżeństwo więc polecam ten zestaw. Polecam również puree z rabarbaru w połączeniu z bitą śmietaną to rozpusta dla podniebienia :D
Usuńcudowne kruche ciasto i koniczynka na szczęści :) urocze to zdobienie ... od razu o wiosennym pikniku pomyślałam ...
OdpowiedzUsuńten melanż rabarbaru i truskawek muszę wypróbować koniecznie :)
jak dobrze, że już jest rabarbar i truskawki :) ta wersja z lodami wyjątkowo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńrabarbar z truskawką otulony kruchym ciastem... pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze można znaleźć u Ciebie same pyszności:) truskawki i rabarbar:) uwielbiam:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować a jak pachnieć:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, połączenie rabarbaru i truskawek uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńOlu,
OdpowiedzUsuńbardzo udane ciasto.
Idealne na majowy czas.
Pozdrawiam!
boskie ciacho!:) też zamierzam zrobić na weekend ciacho z rabarbarem:D
OdpowiedzUsuńpiękny rabarbarowy paj:)
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho :) zjadłabym do kawki :D
OdpowiedzUsuńprzecudny :) Taki amerykański PIE :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek do kawki :)
Jeszcze nie rpóbowałam mieszanki rabarbaru i truskawek, ale brzmi nieźle. Ciacho cudowne, podrzuć choć kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCudowne, letnie ciasto. Mogę chociaż kawałek tych owocowo - ciastowych cudowności?
OdpowiedzUsuńSzkoda, że do Łodzi tak daleko. Z przyjemnością przywiozła bym Ci kawałek i wypiła z tobą popołudniową kawę :D
UsuńBardzo fajny pomysł z tym wyciętym wzorkiem na wierzchu ciasta. pięknie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńTe serduszka wyglądają jak 4 listna koniczyna. - czyli ciasto szczęścia:)
OdpowiedzUsuń