15.05.2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami




       Z wyglądu  przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie. 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru 
  • 400 g truskawek świeżych albo mrożonych
  • 1/2 + 3 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu  
  • 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny 
  • białko do posmarowania
  • forma do tart 21-22cm



        Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
       Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy  nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
      Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D




20 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! ja myślałam o napakowaniu ciasta rabarbarem i gruszkami, chociaż rodzina już się buntuje na ilość słodkości w domu. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo z tymi serduszkami w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dla wielu pewnie niewyobrażalne, ale ja jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem!!! Twoje ciacho bardzo mnie kusi, by spróbować..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to jest możliwe? Gdzie ty się uchowałaś? Koniecznie musisz spróbować zdobić drożdżowe albo kruche z rabarbarem. Wiem że się powtarzam ale truskawki i rabarbar do zgrane małżeństwo więc polecam ten zestaw. Polecam również puree z rabarbaru w połączeniu z bitą śmietaną to rozpusta dla podniebienia :D

      Usuń
  4. cudowne kruche ciasto i koniczynka na szczęści :) urocze to zdobienie ... od razu o wiosennym pikniku pomyślałam ...
    ten melanż rabarbaru i truskawek muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dobrze, że już jest rabarbar i truskawki :) ta wersja z lodami wyjątkowo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rabarbar z truskawką otulony kruchym ciastem... pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zawsze można znaleźć u Ciebie same pyszności:) truskawki i rabarbar:) uwielbiam:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować a jak pachnieć:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne, połączenie rabarbaru i truskawek uwielbiam ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Olu,
    bardzo udane ciasto.
    Idealne na majowy czas.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. boskie ciacho!:) też zamierzam zrobić na weekend ciacho z rabarbarem:D

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny rabarbarowy paj:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne ciacho :) zjadłabym do kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. przecudny :) Taki amerykański PIE :)
    Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie rpóbowałam mieszanki rabarbaru i truskawek, ale brzmi nieźle. Ciacho cudowne, podrzuć choć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne, letnie ciasto. Mogę chociaż kawałek tych owocowo - ciastowych cudowności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że do Łodzi tak daleko. Z przyjemnością przywiozła bym Ci kawałek i wypiła z tobą popołudniową kawę :D

      Usuń
  16. Bardzo fajny pomysł z tym wyciętym wzorkiem na wierzchu ciasta. pięknie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Te serduszka wyglądają jak 4 listna koniczyna. - czyli ciasto szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...