Mieszkam w Wielkopolsce i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na tę słynną w naszym regionie potrawę. Przedstawiam, Wam mój sposób na pyry z gzikiem.
Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
Ziemniaki
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól morska i pieprz
Ser
- około 0,5 kg sera białego półtłustego
- szczypiorek
- około 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- rzodkiewka
- sól i pieprz
ćwiartki i przełożyć do miski. Obtoczyć pyry w przyprawach. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 220*C przez 25 minut.
Do sera dodajemy śmietanę, szczypiorek, rzodkiewkę, sól i pieprz do smaku wszystko razem mieszamy.
Sugestie:
- rzodkiewkę można zastąpić kiełkami albo śledziem
- do gziku pasuje jajko sadzone
Straciłaś "z" w ostatnim punkcie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka jak zwykle górą! Pyszota! :D
Dzięki Daniel :}
OdpowiedzUsuńGzik! Ale super:) Wspominam bardzo dobrze to danie, próbowałam gzika u mojej koleżanki w Wielkopolsce, tak proste a tak pyszne!
OdpowiedzUsuńJa, też jestem wielką fanką gziku :}
OdpowiedzUsuń