11.07.2012

Ciasteczka cappuccino


Pyszne ciasteczka orzechowo-czekoladowe. Powstają z połączenia maślanego ciasta i kawy cappuccino.
Najdelikatniejsze zaraz po upieczeniu, później lekko twardnieją. Najlepiej smakują podane ze szklaneczką mleka :}

Składniki:

  • opakowanie kawy cappuccino np. czekoladowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  •  mąka około 6,5 szklanki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów
  • tabliczka mlecznej czekolady


Cappuccino zalać 1 szklanką gorącej wody. Masło (tem. pokojowa) rozetrzeć z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Połączyć z przestudzonym cappuccino i etapami wsypywać mąkę z proszkiem. Mąki sypiemy tyle aby powstała jednolita kula.Do ciasta dodajemy, orzechy i pokruszoną czekoladę. Dzielimy na cztery części i z każdej formujemy  wałek. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu z zamrażarki kroimy na niewielkie kawałki około 0,5mm. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .






Sugestie:

- nie pieczmy zbyt długo ciastek maksymalnie 15 minut. Długie pieczenie sprawia, że wysychają i robią się bardzo twarde.
- do masy można dodać łyżkę masła orzechowego.

12 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają tak, że można by je wszystkie pochłonąć od razu. Przepis dodaję sobie do kategorii "koniecznie wypróbować" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. To ma być 1 saszetka cappuccino, czy jedno duże opakowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Upiekę sobie dzisiaj:)

      Usuń
    2. Daj później znać jak wyszły.

      Usuń
    3. Upiekłam! Są pyszne i mięciuteńkie. Piekłam 20 minut i nic, a nic nie stwardniały, po 12 minutach były surowe:) Będę do nich wracać w różnych wersjach. Naprawdę fajny przepis.

      Usuń
    4. Super! ciesze się że wyszły :]

      Usuń
  3. Czy tej mąki ma być aż 6 szklanek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszając mieszankę dosypuj mąkę tak długo, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk i bez problemu uformujesz wałek. Jeśli przeraża cię ta ilość mąki zrób 1/2 porcji, albo połowę ciasteczek upiecz a resztę surowego ciasta schowaj do zamrażarki.

      Usuń
  4. przepięknie wyglądają, ale faktycznie 6 szklanek to dużo. Pamiętasz może ile wyszło Ci tych ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie pamiętam? Ja ciasto podzieliłam na pół część upiekłam a resztę ciasta zamroziłam.
      Kawę można rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wtedy mąki wyjdzie mniej. Albo można zrobić połowę porcji.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...