06.07.2012

Ciasto budyniowe



     Bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszne ciasto dla wielbicieli budyniu, do których się ostatnio zaliczam :} Ciacho, jest lekkie, zwarte, trzyma fason przy krojeniu, nie rozpada się ani nie rozpływa.


Przygotowanie: 30 minut | Chłodzenie: od 30 do 60 minut

Składniki:

  • 200 g nutelli
  • 150 g herbatników
  • budyń malinowy
  • budyń czekoladowy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • mleko do ugotowania budyniu
  • okrągła foremka o średnicy 22cm


     Herbatniki rozkruszyć dodać nutellę i wymieszać. Przygotowaną mieszankę rozkładamy równomiernie na blaszce.Wkładamy do lodówki na 15- 30 minut. Przygotować obydwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia. Na spodzie układamy kolejno budyń malinowy, budyń czekoladowy i ubitą śmietanę kremówkę. Przed podaniem odstawiamy w chłodne miejsce na około 15-30 minut.





Sugestie:
- do śmietany kremówki można dodać śmietan-fix albo żelatynę
- smaki budyniów mogą być dowolne. Mi, jednak najlepiej smakuje połączenie maliny z czekoladą :}
- nie zostawiajmy w garnku z budyniem łyżki, bo może zrobić się rzadki.







7 komentarzy:

  1. jak słodko wygląda przybrane kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do ciasta z budyniem długo zachęcać mnie nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. interesujące ;]
    zapisałam sobie recepturę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest naprawdę pyszne :} Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda! Też chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby nie jestem fanką budyniu, ale te smaki...malinowy i czekoladowy muszą komponować się wspaniale. Ciacho wygląda uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie :) Budyniu nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...