30.07.2012

Papryka faszerowana po grecku


 
      Uczta w słońcu! Uczta dla podniebienia! Uczta z dobrym winem! Uczta z dobrym towarzystwem! Uczta zapachu i smaku! Uczta z faszerowaną papryką. Polecam!

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • pieprz


      Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.



 

9 komentarzy:

  1. Faszerowane fetą? Muszę spróbować. :)
    Btw - wspaniałe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki świetnie się ze sobą łączą i jest na prawdę pysznie!
      Dziękuje, staram się jak mogę :]

      Usuń
  2. Bardzo wakacyjne, letnie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:] Można zrezygnować z kurczaka i wykonać tylko z samych warzyw.

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba ta papryka, zapisałam sobie do zakładek i na pewno zrobię - ale bez oliwek, nie lubię ich:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki można dobierać według swoich smaków.

      Usuń
  4. bardzo smakowicie nadziane

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam faszerowane warzywa, ta grecka nuta jest świetna!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...