28.07.2012

Drożdżówka z lemon curd i borówkami


 Co by tu napisać o drożdżówce.... Jest pyszna, delikatnie kwaskowata, trochę inaczej wykonana i wybornie smakuje przy kawce a jeszcze lepiej smakuje ciepła popijana mlekiem.

Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 1,5 godziny | Pieczenie około 40 minut

Składniki:


  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży
  • dwa jajka i żółtko
  • około 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • lemon curd (przepis znajdziecie post niżej)
  • około 0,5kg borówek


Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jedno jajko, żółtko, sól, oliwę, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula ( jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajcie mąki). Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy lemon curd i równomiernie rozkładamy borówki.


Ciasto zwijamy.


Ciasto przekładamy na kwadratową blaszkę. Delikatnie rozciągamy i łączymy ze sobą dwie końcówki tworząc koło.
Przykrywamy ściereczką i pozwalamy jeszcze chwilę odpocząć.
Jeszcze raz rozciągamy ciasto na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 40 minut.



Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







11 komentarzy:

  1. swietna ta drozdzowka! ^^ nie dosc, ze napewno pyszna to jeszcze ma taki fajny, ciekawy ksztalt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytryna i borówki super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ten drożdżowy wieniec :) Ostatnio bardzo posmakował mi lemon curd ale drożdżowego z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! Na pewno będziecie zachwycone smakiem :]

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się wspaniale! i na pewno jeszcze lepiej smakuje - uwielbiam drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu,narobiłaś mi smaku:).
    Plan jest taki - Twoją drożdżowkę mam zamiar przetestować w najbliższy weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super:] Jestem ciekawa czy będzie ci smakować. Koniecznie daj znać jak wyszła :}

      Usuń
    2. No więc....zgodnie z zapowiedzią, zrobiłam tę drożdżówkę! :-) Niestety, nie wyszła taka ładna jak u Ciebie - miałam poważne kłopoty z konsystencją ciasta (podsypałam masę mąki, a i tak było zbyt luźne). W konsekwencji były potem problemy ze zwijaniem:-), ale upiekło się i w smaku wyszło naprawdę znakomite:-). Pewnie niedługo zamieszczę je u siebie. Oczywiście z zastrzeżeniem, że recepturę wypatrzyłam u Ciebie:-).

      Usuń
    3. A ile wody dodałaś, od razu wlałaś 350ml ?
      Ja wlewam wodę dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski, potem przenoszę na stolnicę i podsypuje tyle mąki aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
      Cieszę się że smakowało i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów.
      Pozdrawiam Ola :]

      Usuń
  7. Śliczny wieniec wyszedł! Jak w cukierni w której pracowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...