16.07.2012

Spaghetti z bobem, serem i mietą



   Uwielbiam kuchnię włoską. Jest pyszna, tania i nie wymaga wymyślnych składników. 
Nie spodziewałam się, że makaron wyjdzie taki pyszny, aromatyczny i uzależniający. Nie napisze ile zjadłam, ale to była spora porcja ;] Polecam! 
Przepis pochodzi z książki MammaMia.

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 g bobu
  • ser pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz


     Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...