Przejdź do głównej zawartości

Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią



    Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce :}


Przygotowanie: 40 minut | Smażenie

Składniki:

Ciasto jak na pizze:
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10g świeżych drożdży
  • letnia woda
Nadzienie:
  • 125 g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • olej do smażenia


      Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie.
Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy  podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pałaszujemy :]




Sugestie:

- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.
-Podajemy z sosem, ja polecam  czosnkowy.



Komentarze

  1. Fantastyczne!! Przepis na pewno do wypróbowania! pozdrawiam z sąsiedniego województwa (Gorzów Wlkp.) :)
    O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mój małżon oszalał na ich punkcie :}
      Pozdrawiam Gorzów :]

      Usuń
  2. muszą być genialne! i ten ser rozpuszczony... mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki są świetne! Polecam :]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz