09.07.2012

Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią



    Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce :}


Przygotowanie: 40 minut | Smażenie

Składniki:

Ciasto jak na pizze:
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10g świeżych drożdży
  • letnia woda
Nadzienie:
  • 125 g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • olej do smażenia


      Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie.
Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy  podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pałaszujemy :]




Sugestie:

- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.
-Podajemy z sosem, ja polecam  czosnkowy.



5 komentarzy:

  1. Fantastyczne!! Przepis na pewno do wypróbowania! pozdrawiam z sąsiedniego województwa (Gorzów Wlkp.) :)
    O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mój małżon oszalał na ich punkcie :}
      Pozdrawiam Gorzów :]

      Usuń
  2. muszą być genialne! i ten ser rozpuszczony... mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki są świetne! Polecam :]

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...