27.07.2012

Lemon curd




         Tyle słońca zamknięte w tak małym słoiczku mniam :} Kto jeszcze nie próbował polecam!
Angielski krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Używany do deserów, przekładania biszkoptów, nadziewania babeczek albo jak to robi większość wielbicieli wyjadanie kremu wprost ze słoiczka :] Zamiast cytryn możemy wykorzystać limonki, pomarańcze albo grejpfruty.


Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 100 g miękkiego masła

         Wszystkie składniki, oprócz masła wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy ciągle mieszając. Pogotować około 2-3 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.






                                Jutro zapraszam na pyszną drożdżówkę z lemon curd i borówkami :]


6 komentarzy:

  1. łoł.... przed moimi oczami od razu stanęła kaloryczność ;D ale i tak musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, nie przejmuj się kaloriami to jest pyszne :]

      Usuń
  2. jeszcze się nie zabrałam nigdy za swój lemon curd, a ciągle mi to łazi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować. Jest smaczne i szybko się robi.

      Usuń
  3. Uwielbiam go ! Mogę jeść ze wszystkim lub wyjadać prosto ze słoiczka. :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...