21.07.2012

Sernik z sera ricotta




        Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczego Ricotta di Pekora i z mleka krowiego Ricotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa.


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1kg sera ricotta
  • 900g kwaśnej smietany
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g
  • 1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)


      Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową.
Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i masło. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.
Ser ricotta, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masę serową przekładamy na podpieczony spód.
Do naczynia żaroodpornego wstawiamy foremkę z sernikiem (foremka powinna być zanurzona w gorącej wodzie tak do 3/4 wysokości). Całość wstawiamy do piekarnika i  pieczemy  około godziny w temp. 200*C.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.



9 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, jeszcze nigdy nie robiłam sernika z jego użyciem, a zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach :}
      Polecam!

      Usuń
  2. z tego sera sernik wychodzi wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki, a ten... czuję, że moje kubki smakowe nie wytrzymają :)
    pyszności! podziel się trochę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym się podzieliła ale zostało po nim tylko wspomnienie :]

      Usuń
  4. Wspaniale się prezentuje!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...