13.07.2012

Zapiekanka z borówkami



     Przepis znalazłam w Gazecie Wyborczej. Bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować. W oryginalnym przepisie użyte zostały truskawki,  lecz sezon się na nie kończy i użyłam borówek. Zapiekanki są rewelacyjne. Moja mama po ich spróbowaniu powiedziała wow to jest pyszne. Polecam :]


Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 10-15 minut

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki kuurydzianej
  • 30 dag białego sera (jak na sernik)
  • borówki

     Kromki chleba posypujemy 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklepujemy, obsmażamy na suchej patelni, co chwilę przewracając, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek mieszamy z mąką. W żaroodpornym naczyniu układamy chleb, na niej warstwę borówek. Posypujemy cukrem i na wierzchu rozsmarowujemy serek i znów posypujemy resztą cukru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 10-15 minut, aż się serek przyrumieni. Podajemy na ciepło.




3 komentarze:

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...