Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cappuccino


Pyszne ciasteczka orzechowo-czekoladowe. Powstają z połączenia maślanego ciasta i kawy cappuccino.
Najdelikatniejsze zaraz po upieczeniu, później lekko twardnieją. Najlepiej smakują podane ze szklaneczką mleka :}

Składniki:

  • opakowanie kawy cappuccino np. czekoladowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  •  mąka około 6,5 szklanki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów
  • tabliczka mlecznej czekolady


Cappuccino zalać 1 szklanką gorącej wody. Masło (tem. pokojowa) rozetrzeć z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Połączyć z przestudzonym cappuccino i etapami wsypywać mąkę z proszkiem. Mąki sypiemy tyle aby powstała jednolita kula.Do ciasta dodajemy, orzechy i pokruszoną czekoladę. Dzielimy na cztery części i z każdej formujemy  wałek. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu z zamrażarki kroimy na niewielkie kawałki około 0,5mm. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .






Sugestie:

- nie pieczmy zbyt długo ciastek maksymalnie 15 minut. Długie pieczenie sprawia, że wysychają i robią się bardzo twarde.
- do masy można dodać łyżkę masła orzechowego.

Komentarze

  1. Ciasteczka wyglądają tak, że można by je wszystkie pochłonąć od razu. Przepis dodaję sobie do kategorii "koniecznie wypróbować" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. To ma być 1 saszetka cappuccino, czy jedno duże opakowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Upiekę sobie dzisiaj:)

      Usuń
    2. Daj później znać jak wyszły.

      Usuń
    3. Upiekłam! Są pyszne i mięciuteńkie. Piekłam 20 minut i nic, a nic nie stwardniały, po 12 minutach były surowe:) Będę do nich wracać w różnych wersjach. Naprawdę fajny przepis.

      Usuń
    4. Super! ciesze się że wyszły :]

      Usuń
  3. Czy tej mąki ma być aż 6 szklanek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszając mieszankę dosypuj mąkę tak długo, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk i bez problemu uformujesz wałek. Jeśli przeraża cię ta ilość mąki zrób 1/2 porcji, albo połowę ciasteczek upiecz a resztę surowego ciasta schowaj do zamrażarki.

      Usuń
  4. przepięknie wyglądają, ale faktycznie 6 szklanek to dużo. Pamiętasz może ile wyszło Ci tych ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie pamiętam? Ja ciasto podzieliłam na pół część upiekłam a resztę ciasta zamroziłam.
      Kawę można rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wtedy mąki wyjdzie mniej. Albo można zrobić połowę porcji.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz