Przejdź do głównej zawartości

Pyry z gzikiem




     Mieszkam w Wielkopolsce i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na tę słynną w naszym regionie potrawę. Przedstawiam, Wam mój sposób na pyry z gzikiem.


Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut

Porcja dla 3-4 osób


Składniki:

          Ziemniaki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • sól morska i pieprz

    Ser

  • około 0,5 kg sera białego półtłustego
  • szczypiorek
  • około 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • rzodkiewka
  • sól i pieprz
 
      Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki pokroić na
ćwiartki i przełożyć do miski. Obtoczyć pyry w przyprawach. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku  rozgrzanym do 220*C przez 25 minut.
     Do sera dodajemy śmietanę, szczypiorek, rzodkiewkę, sól i pieprz do smaku wszystko razem mieszamy.




        







Sugestie:

- rzodkiewkę można zastąpić kiełkami albo śledziem
- do gziku pasuje jajko sadzone

Komentarze

  1. Straciłaś "z" w ostatnim punkcie :)

    Klasyka jak zwykle górą! Pyszota! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gzik! Ale super:) Wspominam bardzo dobrze to danie, próbowałam gzika u mojej koleżanki w Wielkopolsce, tak proste a tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, też jestem wielką fanką gziku :}

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...