Przejdź do głównej zawartości

Jamniczki



Dwa jamniczki. Jeden zwie się grubcio a drugi chudzinka. Są bardzo smaczne i sprawią radość dzieciom :]


Przygotowanie: około 1 godziny | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 20 minut


Składniki:

Ciasto jak na pizze:
  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
 Dodatkowo:
  • parówki
  • plasterek sera żółtego 
  • czarna oliwka
  • 2 fasolki
  • jajko do posmarowania ciasta


      Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i wodę. Wyrabiamy ciasto około 5 minut (jeśli klei się do rąk należy dosypać trochę mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.      Odłożyć trochę ciasta na łapki i uszy. Pozostałą część ciasta dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko wałkujemy. Na środku kładziemy parówkę i zwijamy jak roladę. Z jednego końca uformować ogon a z drugiego pyszczek. Dorobić łapki i uszy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Posmarować pieski rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C. Przy pomocy kieliszka albo innego sprzętu wyciąć z sera oczy. Z oliwki zrobić źrenice. Przy pomocy keczupu albo majonezu przykleić oczy i nosek.







Komentarze

  1. Sam ich widok poprawił mi humor. :) Świetnie się prezentują, a dzieciaki całkiem by oszalały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te pieski! Ja niestety nie mam zdolności manualnych, więc sie na nie nie porywam, ale przynajmniej z przyjemnością sobie na jamniczki popatrzę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł dla małych niejadków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie urocze te jamniczki! Rewelacyjny wypiek na piknik w rodzinnym gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jamniczki śliczne a west terrierki też by dało radę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie słodziaki :) Ekstra pomysł z tymi jamniczkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajne:) aż szkoda zjadać takie psiaki:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Hahaha, słodziaki z tych psiaków :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łoooo kurczaki jak one piknie gały wytrzeszczają, słodziaki :P Moja droga jak dla moich dzieci wymyślisz jak zrobić mastino napoletano, bo to nasze domowe zwierzę to Cię ozłocę i po piętach całować będę :) pozdrawiam ciepło kami

    OdpowiedzUsuń
  11. No super...są tak słodkie z wyglądu że nie potrafiłabym ich zjeść..świetny pomysł na coś pysznego dla dzieci :P..ale ja też bym miała banana na twarzy gdybym tylko zobaczyła takiego jamniczka przy porannej kawie .

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. są uuurocze! przezabawne ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. daj jednego ! :D zaadoptuję !

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowite! Śmieję się do monitora, są urocze!

    OdpowiedzUsuń
  16. gratuluję pomysłowości, a Twoja szarlotka właśnie się piecze:)

    OdpowiedzUsuń
  17. urocze - ale ja nie miałabym sumienia ich zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuje, Wszystkim za komentarze :] Cieszę się, że jamniczki sprawiły Wam radość.
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  19. tak słodko na mnie patrzą, że muszę je spróbować, bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko, zakochałam się! Gdyby zobaczyła je moja córka, nie dała by mi żyć dopóki bym ich nie upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki fajny pomysł :-) cudownie śmieszne są te jamniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rozkoszne po prostu. Rozbroiłaś mnie jamniczkami, i choć nie mam dzieci, z pewnością kiedyś takie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ola nic się nie pochwaliłaś jamniczkami..!!!
    To Leoś pewnie ale miał uciechę...:))))
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz