Delikatne, kruche ciasto, kwaskowaty dżem, śmietanka połączona z galaretką, to wszystko przykryte winogronami. Fajne ciasto do kawki :]
Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: tężenie galaretki | Pieczenie: 20 minut
Składniki:
- 300g mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml śmietanki kremówki
- dżem z czarnej porzeczki albo jeżyn
- 0,5 kg winogron
Galaretkę przygotować według przepisu. Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciastem wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki.Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3/4 tężejącej galaretki. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem, a potem nałożyć krem. Na kremie ułożyć połówki winogron i zalać pozostałą częścią galaretki.
To ciasto wygląda po prostu bosko. :) Z chęcią skusiłabym się na kawałek do porannej kawki.
OdpowiedzUsuńale fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że też myślę od jakiegos czasu, żeby zrobić wreszcie ciacho z winogronami?
OdpowiedzUsuńTwoje prezentuje się przesmakowicie:-). I widzę na zdjęciu swojskie winogronka:-). U mnie też urodzaj w tym roku niesamowity.
Pyszne i lekkie ciasto z owocami/ Czemu by nie ?
OdpowiedzUsuńWygląda inspirująco:)
Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo smak jest mi bardzo znany, choć ostatnio zapomniany!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
właśnie dostałam całe wiaderko działkowych winogron - tych fioletowych, pysznych!
OdpowiedzUsuńDobre winko będzie z ciemnych winogron ;]
Usuń