26.09.2012

Ciasto śmietankowo-winogronowe


      

Delikatne, kruche ciasto, kwaskowaty dżem, śmietanka połączona z galaretką, to wszystko przykryte winogronami. Fajne ciasto do kawki :]


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: tężenie galaretki | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 300g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • dżem z czarnej porzeczki albo jeżyn
  • 0,5 kg winogron

       Galaretkę przygotować według przepisu. Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciastem wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki.Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3/4 tężejącej galaretki. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem, a potem nałożyć krem. Na kremie ułożyć połówki winogron i zalać pozostałą częścią galaretki.


7 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda po prostu bosko. :) Z chęcią skusiłabym się na kawałek do porannej kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że też myślę od jakiegos czasu, żeby zrobić wreszcie ciacho z winogronami?
    Twoje prezentuje się przesmakowicie:-). I widzę na zdjęciu swojskie winogronka:-). U mnie też urodzaj w tym roku niesamowity.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i lekkie ciasto z owocami/ Czemu by nie ?
    Wygląda inspirująco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo smak jest mi bardzo znany, choć ostatnio zapomniany!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie dostałam całe wiaderko działkowych winogron - tych fioletowych, pysznych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre winko będzie z ciemnych winogron ;]

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...