Jak ja lubię takie bułeczki mięciutkie ciasto, posypane przyprawami z dodatkiem jabłuszka i dżemu. Na dobry początek dnia polecam Wam pyszne i aromatyczne drożdżówki do porannej kawy.
Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 2 godziny | Pieczenie: około 20 minut
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki + mąka do podsypania
- 3 żółtka
- szklanka letniego mleka
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru
- dżem jeżynowy albo malinowy
- około 0,5 kg małych jabłek
- jajko
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko mieszamy. Stolnice posypujemy mąką przekładamy ciasto, dodajemy tyle maki aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wszystkie składniki posypki mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, usuwamy środki. Do wydrążonych środków, wkładamy po łyżeczce dżemu.
Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy posypką i kładziemy jabłka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C
ale masz piękną filiżankę - drożdzóweczki - marzenie...
OdpowiedzUsuńDziękuje :]
UsuńŚwietne te drożdżowki. :) W środku dżem, a na zewnątrz aromatyczna posypka... Tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
relishmeals.blogspot.com (nowy adres bloga!)
Są pyszne :]
UsuńPorywam twoją bułeczkę na drugie śniadanie do szkoły:)
OdpowiedzUsuńZabieraj:]
UsuńA u mnie na śniadanie też dziś były drożdżówki! A Twoje wyglądają cudnie! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
rozkoszne jesienne zdjęcia
OdpowiedzUsuń