Przejdź do głównej zawartości

Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami





        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenie

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2-3 wafle andruty
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • około 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych
  • cebula
  • jedna kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia

      Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Najlepiej smakują podane na ciepło.






Komentarze

  1. no nie ! mamy 1:54 a ja [uwielbiająca ziemniaki, mozzarellę i kurki] nadal z głową w notatkach przed egzaminem siedzę !
    jak można tak katować człowieka tak smakowitymi zdjęciami o takiej porze?! :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł i efekt końcowy. Nawet smak umiem sobie wyobrazić...Smakowitości! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł na obiad:)
    Nigdy nie jadłam takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowe, a ja myślałam, że to jakieś kromki chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, dziewczyny :] Na prawdę warto wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa przekąska z ziemniaków, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Jadłam kiedyś podobne w Austrii, tamte były kozim lub owczym serem nadziane i smakowały rewelacyjnie. Kurka w roli nadzienia podbiła moje zainteresowanie ta przekąską.

    OdpowiedzUsuń
  8. już je lubię:) świetny przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a to sa takie zwykle andruty ? czy takie jakies cieniutkie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, bardzo ciekawy sposób podania dość "zwykłych" ziemniaków :) Zawsze intrygowały mnie wszelkie rolady na waflu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisane do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachęcam wszystkich do wypróbowania :]

    OdpowiedzUsuń
  13. andruty zawsze mi się wydawały kruche, da się je tak zawinąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wpływem ciepłych ziemniaków andruty zmiękną i ze spokojem zwiniesz.

      Usuń
  14. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz