Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 2-3 wafle andruty
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- około 1/2 szklanki śmietanki 12%
- 0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych
- cebula
- jedna kulka mozzarelli
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki mąki
- olej do smażenia
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Najlepiej smakują podane na ciepło.
no nie ! mamy 1:54 a ja [uwielbiająca ziemniaki, mozzarellę i kurki] nadal z głową w notatkach przed egzaminem siedzę !
OdpowiedzUsuńjak można tak katować człowieka tak smakowitymi zdjęciami o takiej porze?! :)
pozdrawiam!
Podoba mi się pomysł i efekt końcowy. Nawet smak umiem sobie wyobrazić...Smakowitości! :-))
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego dania:)
pomysłowe, a ja myślałam, że to jakieś kromki chleba ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, dziewczyny :] Na prawdę warto wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawa przekąska z ziemniaków, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji psiankowatej.
OdpowiedzUsuńRewelacja! Jadłam kiedyś podobne w Austrii, tamte były kozim lub owczym serem nadziane i smakowały rewelacyjnie. Kurka w roli nadzienia podbiła moje zainteresowanie ta przekąską.
OdpowiedzUsuńjuż je lubię:) świetny przepis:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa to sa takie zwykle andruty ? czy takie jakies cieniutkie?
OdpowiedzUsuńDuże prostokątne wafle.
UsuńŚwietny pomysł, bardzo ciekawy sposób podania dość "zwykłych" ziemniaków :) Zawsze intrygowały mnie wszelkie rolady na waflu :)
OdpowiedzUsuńZapisane do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ja najbardziej lubię z grzybami :}
UsuńZachęcam wszystkich do wypróbowania :]
OdpowiedzUsuńandruty zawsze mi się wydawały kruche, da się je tak zawinąć?
OdpowiedzUsuńPod wpływem ciepłych ziemniaków andruty zmiękną i ze spokojem zwiniesz.
UsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
whiness
Dzięki za wiadomość. Pozdrawiam :}
Usuń