05.09.2012

Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami





        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenie

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2-3 wafle andruty
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • około 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych
  • cebula
  • jedna kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia

      Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Najlepiej smakują podane na ciepło.






18 komentarzy:

  1. no nie ! mamy 1:54 a ja [uwielbiająca ziemniaki, mozzarellę i kurki] nadal z głową w notatkach przed egzaminem siedzę !
    jak można tak katować człowieka tak smakowitymi zdjęciami o takiej porze?! :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł i efekt końcowy. Nawet smak umiem sobie wyobrazić...Smakowitości! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł na obiad:)
    Nigdy nie jadłam takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowe, a ja myślałam, że to jakieś kromki chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, dziewczyny :] Na prawdę warto wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa przekąska z ziemniaków, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Jadłam kiedyś podobne w Austrii, tamte były kozim lub owczym serem nadziane i smakowały rewelacyjnie. Kurka w roli nadzienia podbiła moje zainteresowanie ta przekąską.

    OdpowiedzUsuń
  8. już je lubię:) świetny przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a to sa takie zwykle andruty ? czy takie jakies cieniutkie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, bardzo ciekawy sposób podania dość "zwykłych" ziemniaków :) Zawsze intrygowały mnie wszelkie rolady na waflu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisane do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja najbardziej lubię z grzybami :}

      Usuń
  12. Zachęcam wszystkich do wypróbowania :]

    OdpowiedzUsuń
  13. andruty zawsze mi się wydawały kruche, da się je tak zawinąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wpływem ciepłych ziemniaków andruty zmiękną i ze spokojem zwiniesz.

      Usuń
  14. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...