08.09.2012

Sernik marchewkowy



     Pyszny sernik w kolorach jesieni. Delikatnie chrupiący spód, połączony z aksamitną masą serowo-marchewkową a całość przyprawiona aromatycznymi przyprawami. Polecam!


Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 1 godzina i 5 minut

Składniki:

Spód
  • 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów migdałowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 180g masła roztopionego i ostudzonego
Ser
  • 500g sera kremowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 szklanki puree z marchwi*
  • 1/2 szklanki drobno startej marchwi

     Orzechy, herbatniki, cukier, cynamon, masło wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
     W misce ucieramy ser z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i łączymy wszystko razem. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 55 minut.
Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.


* Marchew kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.
Można też użyć marchwi ze słoiczków dla dzieci. 









32 komentarze:

  1. Co za zbieg okoliczności! U mnie też dziś serniczek:-). Muszę przyznać, że marchewkowego jeszcze nigdy nie jadłam.Wygląda bardzo słonecznie i optymistycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma piękny kolor. :) Przepadam za marchewką na słodko i chyba widzę jeden ze swoich przyszłych serników!

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd pochodzi przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy które tu prezentujesz nie są Twoją własnością, wiec może wypadało by podać skąd pochodzą? Przejrzałem wiele stron i jak widać, boli podawanie linku do przepisu oryginalnego.

      Usuń
    2. Zarejestruj się na swoim blogu i dopiero zaczniemy dyskusje. Lubie wiedzieć z kim piszę. Coś mi zarzucasz pisząc anonimowo?

      Usuń
    3. Proszę http://heatovento350.blogspot.com/2012/03/carrot-cheesecake-bars.html

      Usuń
  4. Uwielbiam marchewkę i serniki. Trzeba kiedyś zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewkowy?
    Nigdy nie słyszałam:)
    Ale brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bratowa serniczek pyyyyyychotka!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jeszcze nie widziałam! Ale pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek pierwsza klasa :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie i pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  10. marchewkowy?
    o ja Cię kręcę, toż to istny bajer!
    podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za komentarze i pozdrawiam serdecznie :}

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, cudny ma kolorek, nigdy nie widziałam marchewekowego serniczka, super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z sernikiem marchewkowym jeszcze się nie spotkałam, intrygujące... :) Jestem szalenie ciekawa, jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe. Nie pamiętam, żebym gdzieś widziała przepis na sernik z marchewką... Ale skoro można piec inne marchewkowe ciasta, to dlaczego nie? Jako wierna fanka serników z pewnością wypróbuję, tylko jak się zrobi trochę chłodniej, bo te przyprawy mi się tak jesiennie kojarzą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania jest pyszny :]
      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Właśnie biorę się za pieczenie:-) Mam tylko pytanie: spód piecze się w 180*C a potem w tej samej temp i czy z termoobiegiem?

      Usuń
    2. Ja, piekłam bez termoobiegu w 180*C.
      Podany przepis jest na mała blaszkę, ten który był na pikniku, zrobiony został z podwójnej porcji.

      Usuń
    3. Po raz drugi biorę się za ten sernik:-) pycha

      Usuń
  16. Właśnie przypomniał mi się ten przepis :) będzie obok mazurka na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest pyszny! Zjadła bym kawałek :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...