Jestem wielką fanką dyni i wyrobów dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne dynie z jednej zrobiłam dżem dyniowo-jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}
Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu dyniowego
Składniki:
- herbatniki
- 3 galaretki pomarańczowe
- około 1 l piure z dyni*
- 250 ml śmietany kremówki
- serek mascarpone
- żelatyna
- cukier puder do smaku
- tabliczka białej czekolady
Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać.
Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
* Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.
Jej, ale bosko wygląda to ciacho! :-) Niby nie jestem fanką dyni, ale kusisz mnie, by spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńJestem fanką dyni od 3 lat, odkąd spróbowałam dżemu jabłkowo-dyniowego. Teraz kupuję dynie w ilościach hurtowych ;] Polecam spróbować!
UsuńNigdy nie próbowałam jeszcze dyni, ale chyba warto spróbowac:D
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam :]
Usuńpiękne jest!
OdpowiedzUsuńDziękuje :]
Usuńzaintrygowałaś mnie maksymalnie! muszę, MUSZĘ skosztować!
OdpowiedzUsuńZachęcam i czekam na opis wrażeń smakowych :]
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńCudowne :) Niby proste, a efekt szałowy!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczko wygląda bardzo apetycznie, ciekawa jestem jego smaku ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię , zapraszam na naleśniki :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/20/pelnoziarniste-nalesniki-z-musem-z-dyni/
OdpowiedzUsuń