22.09.2012

Babka majonezowa



             Grzebałam w zeszytach w poszukiwaniu starych, dobrych, sprawdzonych przepisów i znalazłam przepis na babeczkę z dodatkiem majonezu. Nie robiłam tej babki chyba z dziesięć lat! Kiedyś gościła przy mojej kawie raz w tygodniu. Zapomniana przeze mnie ale jakżeż kochana babka majonezowa.


 Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około godziny

Składniki:

  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
  • zmielone orzechy albo bułka tarta do wysypania formy 
  • polewa czekoladowa albo cukier puder do dekoracji


           Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać ( przy ściance miski) żółtka i cukier waniliowy. Po kilku minutach ubijania dodać majonez i cukier, ubijać dalej. Do gładkiej i jednolitej masy wsypać mąki i proszek delikatnie wymieszać, dodać bakalie i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej zmielonymi orzechami formy. Piec godzinę w temperaturze 180*C. Ostudzić w formie, wyjąć i udekorować polewą albo cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Ale niesamowita mieszanka, nigdy o takiej nie słyszałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujesz mnie po raz kolejny:-). Dziś tym majonezem w słodkim wypieku:-). Fajowa oldskulowa stylizacja fotek:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię zaskakiwać ;] Dzięki, że zauważyłaś :]
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ola a kiedy zrobisz mini babeczki sówki...?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! :) uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...