Szybka i bardzo fajna przekąska dla dzieci i dorosłych. Ja zawszę robię z podwójnej porcji zamrażam i jak później tylko mamy ochotę coś przekąsić wrzucam do mikrofali albo piekarnika i po chwili mam cieplutką i pyszniutką muffinkę. Nadzienie może być dowolne: pieczarki, kiełbaska, parówka, mix serów co kto lubi, ale nie ma co przesadzać miejsce w babeczce jest ograniczone :] Polecam!
Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 10-15 minut
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka letniej wody
- 30g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sos pomidorowy
- ser mozzarela
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, jajko, oregano, bazylie, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula.Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy albo rozciągamy w rękach. Placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałeczek mozzarelli i listek bazylii, zwijamy i układamy w papilotce. Muffinki smarujemy rozkłóconym jajkiem albo wodą. Pieczemy w temperaturze 220*C przez około 10-15 minut.
Fajny pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że to świetny pomysł takie mini pizze w nietypowej formie i fajnie wykombinowałaś, że je zamrażasz. Chyba zacznę papugować. :-)
OdpowiedzUsuńCudowne! Koniecznie muszę wyróbować ;)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest w kształcie muffin jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :] Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnastępny fajny przepis, zapisuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, lubię robić mini calzone, a te muffinki wygladają świetnie. Muszę spróbować;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis jeszcze się z takim nie spotkałam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie pozdrawiam
http://kuchareczkamala.blogspot.com