10.09.2012

Ciasteczka z nutellą i orzechami



      Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minut

Składniki:

  • 400g mąki
  • 140g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 200g nutelli

       Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.
Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.

Sugestie:
- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.






11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na ciasteczka. Z nutellą muszą być PYCHA! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają i zapewne tak smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka z orzechami brzmią przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na kruche ciasteczka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, porywa cały słoik - uwielbiam orzechowe ciasteczka, a Twoje są po prostu prześliczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne smaki, wyglądają przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, częstujcie się ciasteczka są pyszne.
    Dziękuje za komentarze i pozdrawiam serdecznie :}

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne te ciasteczka:)
    Mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  9. z pewnością są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...