Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!
Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minut
Składniki:
- 400g mąki
- 140g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 5 łyżek zimnego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 200g nutelli
Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.
Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.
Sugestie:
- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.
Bardzo fajny przepis na ciasteczka. Z nutellą muszą być PYCHA! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają i zapewne tak smakują;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z orzechami brzmią przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kruche ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Olu, porywa cały słoik - uwielbiam orzechowe ciasteczka, a Twoje są po prostu prześliczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyszne smaki, wyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńDziewczyny, częstujcie się ciasteczka są pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarze i pozdrawiam serdecznie :}
Świetne te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować?
Jasne ;]
Usuńz pewnością są pyszne!
OdpowiedzUsuń