Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z nutellą i orzechami



      Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minut

Składniki:

  • 400g mąki
  • 140g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 200g nutelli

       Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.
Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.

Sugestie:
- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.






Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis na ciasteczka. Z nutellą muszą być PYCHA! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają i zapewne tak smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka z orzechami brzmią przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na kruche ciasteczka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, porywa cały słoik - uwielbiam orzechowe ciasteczka, a Twoje są po prostu prześliczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne smaki, wyglądają przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, częstujcie się ciasteczka są pyszne.
    Dziękuje za komentarze i pozdrawiam serdecznie :}

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne te ciasteczka:)
    Mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  9. z pewnością są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz