Pulpeciki są gotowane przez co mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia.
Przygotowanie: około 2 godzin
Składniki:
Pulpeciki:
- 1 kg mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- 1/2 cytryny, listek laurowy, ziele angielskie
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 puszki pomidorów w puszce
- cukier ( na jedną puszkę pomidorów jedna łyżeczka cukru)
- zioła świeże: garść oregano, bazylii, natki pietruszki
- sól i pieprz
- szklanka wody
Do mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną cebule, jajka, drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Do wody wrzucamy partiami klopsy, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować około 5 minut. W taki sam sposób gotować kolejne porcje.
Marchewkę, pietruszkę, seler, por pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć 15-20 minut. Do warzyw dodać pokrojony czosnek, pomidory i wodę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać drobno pokrojone zioła. Wrzucić wszystko do robota kuchennego albo blendera i zmiksować. Przerzucić z powrotem na patelnie, doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Wymieszać i połączyć z klopsikami. Podawać z makaronem.
Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.
Pyszne, domowe, proste danie, a dzieciaki faktycznie zwykle bardzo lubią pulpeciki:-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńMogę przyznać ,że to też moje ulubione pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńWolę wersję w sosiku niż tą smażoną na patelni:)
Tak, tak - najlepsze klopsiki są właśnie w pomidorowym sosie :)
OdpowiedzUsuńW pomidorowym są najlepsze :] Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń