Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki w moim ulubionym sosie pomidorowym


 Pulpeciki są gotowane przez co mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia.


Przygotowanie: około 2 godzin

Składniki:

Pulpeciki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie 

  • 1/2 cytryny, listek laurowy, ziele angielskie
Sos:
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 puszki pomidorów w puszce 
  • cukier ( na jedną puszkę pomidorów jedna łyżeczka cukru)
  • zioła świeże: garść oregano, bazylii, natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • szklanka wody

Do mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną cebule, jajka, drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Do wody wrzucamy partiami klopsy, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować około 5 minut. W taki sam sposób gotować kolejne porcje.
         Marchewkę, pietruszkę, seler, por pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć 15-20 minut. Do warzyw dodać pokrojony czosnek, pomidory i wodę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać drobno pokrojone zioła. Wrzucić wszystko do robota kuchennego albo blendera i zmiksować. Przerzucić z powrotem na patelnie, doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Wymieszać i połączyć z klopsikami. Podawać z makaronem.
Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.



Komentarze

  1. Pyszne, domowe, proste danie, a dzieciaki faktycznie zwykle bardzo lubią pulpeciki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę przyznać ,że to też moje ulubione pulpeciki:)
    Wolę wersję w sosiku niż tą smażoną na patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak - najlepsze klopsiki są właśnie w pomidorowym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W pomidorowym są najlepsze :] Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz