30.09.2012

Monkey bread



 Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny. 


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Karmel:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g niesolonego masła

  • foremka keksówka

 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
 Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.





22 komentarze:

  1. o, jeszcze nie widziałam go w formie 'keksowej', zawsze takie okrągłe bańki ;)
    bardzo fajny! lubię takie drożdżowe odrywańce

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ;) Ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa. ale bomba! wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie, taki chlebek do skubania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna drożdżówka! Pomysł bardzo mi się podoba. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam przygotowanie tego chlebka w programie Marthy Stewart i przyznam szczerze, że bardzo mnie zaciekawił, a teraz dzięki Tobie ta ciekawość znowu odżyła, dziękuję :-)
    Zapisuję do zrobienia,
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam i mogę potwierdzić, że jest pyszny. A najlepsza jest skórka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jej, genialne! piękne! i pewnie baaardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi ślinka cieknie. MNIAM :-) Nie dość, że drożdżowe, nie dość, że z cynamonem, to do tego jeszcze karmel... Nieprzyzwoicie fantastyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chlebki odrywane sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego cuda to jeszcze nie spotkałam :) Nazwa też przesympatyczna, będę musiała to zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi się podoba : ) Upiekę takie ciasto na jakiś kinder bal ; ) Brat będzie miał radochę!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda śmietnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie zainrtygował:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda świetnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie
    zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wygląda:) Musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachęcam wszystkich do pieczenia :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale on ma fajne kształty!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...