Dzisiaj stary, dobry, klasyczny przepis na sałatkę warstwową z ananasem. Kiedyś często gościła na moim stole, ale została wyparta przez sałatkę gyros. Przypomniałam sobie o niej i jest jak zawsze pyszna i smaczna.
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie
Składniki:
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- szynka
- 1 średnie jabłko
- kawałek selera (około 50g)
- 1 duży por albo dwa małe
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki śmietanki 12%
- sól i pieprz
Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Bon appetit !
Identyczną sałatkę jadło sie w moim rodzinnym domu. Przypomniałas mi o niej:-). Jak dla mnie, smak dzieciństwa:-). Nie robiłam jej od lat!
OdpowiedzUsuńRobię podobną. Pyszna jest:]
OdpowiedzUsuńZamiast szynki dodaję filet kurczaka;]
U mnie w domu też taka robimy tylko bez smietany:) Pyszna jest:)
OdpowiedzUsuńsalatki warstwowe sa swietne! zawsze dobrze smakuja i do tego fajnie wygladaja w przezroczystej misce! :))
OdpowiedzUsuń