03.09.2012

Sałatka warstwowa




        Dzisiaj stary, dobry, klasyczny przepis na sałatkę warstwową z ananasem. Kiedyś często gościła na moim stole, ale została wyparta przez sałatkę gyros. Przypomniałam sobie o niej i jest jak zawsze pyszna i smaczna.


Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie

Składniki:

  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szynka
  • 1 średnie jabłko
  • kawałek selera (około 50g)
  • 1 duży por albo dwa małe
  • 3/4 szklanki majonezu
  •  1/2 szklanki śmietanki 12%
  • sól i pieprz

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Bon appetit !




4 komentarze:

  1. Identyczną sałatkę jadło sie w moim rodzinnym domu. Przypomniałas mi o niej:-). Jak dla mnie, smak dzieciństwa:-). Nie robiłam jej od lat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną. Pyszna jest:]
    Zamiast szynki dodaję filet kurczaka;]

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu też taka robimy tylko bez smietany:) Pyszna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. salatki warstwowe sa swietne! zawsze dobrze smakuja i do tego fajnie wygladaja w przezroczystej misce! :))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...