Przejdź do głównej zawartości

Zajączki wielkanocne

      

       


       Bardzo śmieszne i bardzo pozytywne zajączki sprawią radość dzieciakom. A nadzienie jest wyśmienite! Połączenie białego sera z kawałkami czekoladowych jajeczek :D
     


Składniki na 4 zające:

  • 5 szklanek mąki tortowej 
  • 490 ml maślanki naturalnej 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 70 g masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 60 g drożdży 

Nadzienie:

  • 200 g sera białego 
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 
  • jajka czekoladowe 
  • jajko + łyżka wody 
  • migdały 
  • migdały w słupkach 
  • wiśnie w cukrze 


       Do 1/2 szklanki ciepłej maślanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 
Do mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, rozpuszczone masło, resztę maślanki, wymieszać, wlać drożdże i jeszcze raz zamieszać. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt długo wyrabiane 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż nie podwoi swojej objętości.
      Ser biały mieszamy z budyniem, cukrem i jajkiem.
Ciasto drożdżowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice i dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta odrywamy dwa małe kawałki na łapki, dwa na nóżki, uszy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy albo delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie serowe, pokrojone na kawałki jajko czekoladowe i zlepiamy. Z dwóch nadzianych bułeczek formujemy główkę, brzuszek. Z małych kawałków robimy rączki, nóżki i uszy. Uszy delikatnie przecinamy po środku. Kształtowanie zajączków najlepiej jest robić na blaszce, na której będą się piekły!
Jajko mieszamy z wodą, smarujemy nasze zajączki. Z całych migdałów robimy oczy, z migdałów pokrojonych w słupki wąsy. Tak samo postępujemy z postała częścią ciasta. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180*C.
Po przestudzeniu przyklejamy na lukier noski z wiśni.








Komentarze

  1. Ooo, zobaczyłam takie zajączki na Pintereście (blog chorwacki) i też postanowiłam je zrobić! Będę bawiła się z nimi jutro, już nie mogę sie doczekać.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej no wszystko fajnie, tylko że do świąt jeszcze trochę, a Ty z rodzinką wcinacie świąteczne smakołyki od co najmniej dwóch tygodni!!! :))) za krótkie te święta, hm? pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak wstawię przepis na zajączki po świętach to skorzystasz z przepisu, hm?

      Usuń
    2. może w przyszłym roku :)

      Usuń
  3. Zające wyszły ci jak ta lala, piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieci uwielbiają takie zwierzątka:D i jeszcze nadziane:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajączek niczego sobie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz