Przejdź do głównej zawartości

Mazurek orzechowy




      Mazurków nigdy dość :D Ostatnio pisałam, że kajmakowy jest rewelacyjny, czekoladowy super no ale ten z orzechami też jest pyszny! No i sama już nie wiem, który jest lepszy i który najbardziej mi smakuje? Wszystkie są  rewelacyjne! Jedyny minus mazurka orzechowego jest taki, że musimy poszukać chętnego pomocnika do łupania orzechów :D



Składniki:


Ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru pudru 
  • 120 g masła 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 250 g mielonych orzechów włoskich 
  • 3 żółtka 

Piana:
  • 3 białka 
  • 5 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
Bakalie do dekoracji

Foremka 23x33 cm


     Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
     Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.






Komentarze

  1. Olu, zgadzam się - mazurków nigdy dość!!! :-) Kajmakowy, czekoladowy, orzechowy - wszystkie sa pyszne. Też nie wiedziałabym, który wybrać. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda:) chyba właśnie taki sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo orzechowy i musi smakować przepysznie ! Piękny !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bomba!
    pięknie ustrojony.. a te zajączki czekoladowe dodają mu takiego uroku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam kajmakowy :) Ale ten wygląda równie pysznie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te Twoje mazurki! I ten i ten wiśniowy! Wyglądają bardzo smakowicie! Pięknie przystrojone! Perełeczki kulinarne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny piękny mazurek :-) a ja nawet nie wiem jak to smakuje ale widzę że to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie... Proszę o podanie na jak dużą blaszkę ten mazurek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz