Mazurków nigdy dość :D Ostatnio pisałam, że kajmakowy jest rewelacyjny, czekoladowy super no ale ten z orzechami też jest pyszny! No i sama już nie wiem, który jest lepszy i który najbardziej mi smakuje? Wszystkie są rewelacyjne! Jedyny minus mazurka orzechowego jest taki, że musimy poszukać chętnego pomocnika do łupania orzechów :D
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 3 żółtka
Piana:
- 3 białka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
Foremka 23x33 cm
Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.
Śliczny!
OdpowiedzUsuńOlu, zgadzam się - mazurków nigdy dość!!! :-) Kajmakowy, czekoladowy, orzechowy - wszystkie sa pyszne. Też nie wiedziałabym, który wybrać. :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:) chyba właśnie taki sobie zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo orzechowy i musi smakować przepysznie ! Piękny !!!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńpięknie ustrojony.. a te zajączki czekoladowe dodają mu takiego uroku!
wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kajmakowy :) Ale ten wygląda równie pysznie :)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje mazurki! I ten i ten wiśniowy! Wyglądają bardzo smakowicie! Pięknie przystrojone! Perełeczki kulinarne!
OdpowiedzUsuńKolejny piękny mazurek :-) a ja nawet nie wiem jak to smakuje ale widzę że to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie... Proszę o podanie na jak dużą blaszkę ten mazurek
OdpowiedzUsuńWitam!
UsuńMoja blaszka ma wymiary 23x33 cm
Pozdrawiam.