Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa wersja ciasta marchewkowego


    Gdybym nie piekła tego ciasta nie uwierzyła bym, że w cieście jest marchewka. Jest nie wyczuwalna i nie widoczna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. W smaku trosze przypomina babkę, trochę piernik a trochę murzynka. Ciasto jest smaczne, ale najsmaczniejsza jest polewa, która kojarzy mi się z ferrero :D


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej marchewki (średnie oczka)
  • 6 jajek 
  • 6 czubatych łyżeczek kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich

      Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.
      Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać mąki i wlewać olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połącza. Wyłączyć robot, wsypać orzechy, włożyć marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.
Nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wsypać orzechy. Jak czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.

- Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.





Komentarze

  1. Czekoladowego marchewkowego jeszcze nie jadłam... Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... zainteresowałaś mnie tym ciastem. musi być super. tylko szkoda że mąka pszenna zwykła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, albo pól na pół.

      Usuń
  3. Mm, wygląda na totalnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ciasto marchewkowe, lubię ciasto czekoladowe i lubie ferrero czyli....upieklas coś specjalnie dla mnie:-). Ciekawie wygląda z ta polewą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie i te drobno posiekane orzechy ummm musi być przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ono pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy bym nie zgadła, że to ciasto marchewkowe, wygląda wyśmienicie i wierzę, że przepysznie smakuje !!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam marchewkowych wypieków, chyba będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze, faktycznie inne niż klasyczne marchewkowe. Musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe po tuningu :D Lubię, i to bardzo! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajne jest to ciasto:)! Piekłam marchewkowe ale nigdy na czekoladowo, koniecznie muszę je upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie ciasta marchewkowego z czekoladowym to świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajna odmiana dla tradycyjnego ciasta marchewkowego. zresztą czekolady nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto marchewkowe, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam. Chyba w weekend zrobię. :-) Dawno nie jadłam już ciasta czekoladowego. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz